Clicky


Air France-KLM profiteert van ticketherstel

Air France-KLM profiteert van ticketherstel
28-07-2017 09:41 | Zakelijk Nieuws | auteur ANP

PARIJS - Air France-KLM profiteert van een herstel van de ticketprijzen en een forse toename in het aantal vervoerde passagiers. Mede daardoor heeft de Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie haar winst en omzet afgelopen kwartaal flink kunnen opvoeren. KLM was goed voor het leeuwendeel van de winst.

De ticketprijzen lagen concernbreed zo'n 2 procent hoger dan in het tweede kwartaal vorig jaar. Door zware concurrentie stond het bedrag dat passagiers gemiddeld moesten neertellen voor hun vluchten eerder nog zwaar onder druk.

In april, mei en juni werden alles bij elkaar daarbij meer dan 26 miljoen mensen vervoerd. Dat is 7,5 procent meer dan een jaar terug.

Deze positieve trends houden waarschijnlijk ook nog even aan, denkt het bedrijf. Voor de rest van het jaar rekent Air France-KLM bijvoorbeeld op licht hogere ticketprijzen. Verder gaat het nu goed met de boekingen voor de komende vier maanden.

Branchegenoten als Lufthansa en easyJet spraken onlangs juist nog de verwachting uit dat hun ticketprijzen na de zomer waarschijnlijk weer wat gaan dalen.

Operationeel zag Air France-KLM zijn resultaat afgelopen kwartaal met meer dan de helft aandikken, tot 496 miljoen euro. De omzet ging dik 6 procent omhoog tot 6,6 miljard euro en onder de streep bleef 367 miljoen euro over, tegen een nettowinst van 41 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar.

KLM leverde verreweg de grootste bijdrage aan de groepswinst, met een operationeel resultaat van 317 miljoen euro. Volgens KLM-topman Pieter Elbers slaagde zijn maatschappij erin om ruim een tiende meer passagiers te vervoeren. Ook profiteerde KLM van kostenverlagingen.

De Nederlandse tak van Air France-KLM doet het al langer beter. Bij Air France liepen veel pogingen om de kosten substantieel te verlagen de afgelopen jaren vast op verzet van de bonden, terwijl KLM het wel voor elkaar kreeg om al het personeel harder en efficiënter te laten werken.

Er wordt de laatste tijd wel van alles gedaan om de resultaten groepsbreed op te krikken. Zo werkt Air France aan een nieuw, goedkoper dochterbedrijf Joon.

Donderdagavond werd verder bekend dat Air France-KLM voor 31 procent instapt bij Virgin Atlantic. Ook werden voor extra samenwerking deals aangekondigd met het Amerikaanse Delta en China Eastern.