Clicky


Plofkraak Duitsland leidt naar crash Utrecht

Plofkraak Duitsland leidt naar crash Utrecht
25-07-2017 11:43 | Binnenland | auteur ANP

UTRECHT - De politie is nog druk bezig met het onderzoek naar mogelijke plofkrakers die dinsdagochtend met hun auto na een lange achtervolging zijn gecrasht in Utrecht. De auto kwam uit Duitsland waar net een plofkraak bij een bank was gepleegd in Wesel, net over de grens van Duitsland.

Bij de achtervolging over de snelweg en de zoektocht zijn tientallen politieauto's en een politiehelikopter ingezet. De vlucht eindigde in een crash in de wijk Kanaleneiland. Daarop zijn een of meerdere verdachten uit de auto gestapt en weggevlucht. De politie heeft zeker één verdachte gezien, zei een politiewoordvoerder. De wijk is doorzocht.

Ook hebben specialisten gekeken of er explosieven lagen in de gecrashte auto. Deze spullen kunnen gebruikt worden bij de plofkraak. De gebruikte auto is inmiddels weggehaald.

Op Twitter klaagden omwonenden over het lawaai van de sirenes van de helikopter en de vele politieauto's die waren ingezet in het zoekgebied.

Het westen van Duitsland wordt al tijden geteisterd door een de zogenoemde Audi-bende. Dat zijn criminelen uit Utrecht die net over de grens plof- en ramkraken van geldautomaten plegen en daarna met snelle gestolen auto's - vaak Audi's - op de vlucht slaan. Vorige week gebeurde dat nog in de buurt van Aken.

De inbrekers wijken uit naar Duitsland, omdat de geldautomaten in Nederland beter beveiligd zijn. In Nederland neemt het aantal plofkraken sterk af, meldde de Nederlandse Vereniging van Banken vorig week nog. In de eerste helft van dit jaar ging het om een daling van 40 procent in vergelijking met de tweede helft van 2016.