Clicky


Preventief fouilleren rond EK in Utrecht

Preventief fouilleren rond EK in Utrecht
13-07-2017 23:12 | Binnenland | auteur ANP

UTRECHT - Hoewel de NCTV geen aanwijzingen heeft voor een concrete terroristische dreiging tijdens het EK voetbal voor vrouwen in Utrecht, neemt burgemeester Jan van Zanen toch extra maatregelen. In de omgeving van evenementen worden straten afgesloten voor het verkeer, de politie mag op verschillende locaties preventief fouilleren en bij de ingang van stadion Galgenwaard wordt extra streng gecontroleerd.

Ook wordt het politietoezicht opgeschroefd, zowel zichtbaar als onzichtbaar. De burgemeester neemt de maatregelen in samenspraak met de NCTV, hoofdofficier van justitie en de districtschef van de politie. Hij heeft donderdagavond de gemeenteraad geïnformeerd.

Van Zanen zegt dat het toernooi een mooi feest moet zijn waar iedereen veilig naartoe kan. "We kunnen daarentegen niet uitsluiten dat een eenling zich door de oproep geïnspireerd voelt.'' Met de genomen zichtbare en onzichtbare maatregelen kan het evenement volgens Van Zanen feestelijk blijven verlopen.

"We merken dat een deel van de bezoekers, omwonenden en spelers zich ongerust maken over hun veiligheid. Wij nemen deze signalen zeer serieus. Het is niet de eerste keer dat een dergelijk signaal is gericht op een grote stad. Het is een realiteit waar alle grote steden op dit moment mee te maken hebben."

Alle festiviteiten in Utrecht gaan door zoals gepland.