Clicky


NCTV onderzoekt terreurdreiging EK voetbal

NCTV onderzoekt terreurdreiging EK voetbal
12-07-2017 13:53 | Binnenland | auteur ANP

UTRECHT - De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) kijkt naar het bericht dat er wordt gedreigd met een terroristische aanslag tijdens het Europees kampioenschap voetbal voor vrouwen. "We kennen dit bericht en kijken ernaar", aldus een woordvoerder van de NCTV. Op dit moment wordt de dreiging onderzocht.

Op een chatkanaal van terreurgroep Islamitische Staat (IS) is een oproep geplaatst om een aanslag te plegen op het voetbalstadion Galgenwaard in Utrecht op 19 juli. Dan spelen de elftallen van Engeland en Schotland tegen elkaar.

Een Amerikaans bedrijf dat zich specialiseert in het achterhalen van informatie over terrorisme, de SITE Intelligence Group, signaleerde de oproep op de berichtendienst Telegram. De politie heeft de waarschuwing van SITE ook gelezen en laat weten de dreiging serieus te nemen. "We nemen gepaste maatregelen’’, zei een woordvoerder. Over de inhoud kon hij niet meer kwijt.

Het gaat om zichtbare en onzichtbare maatregelen, laat een woordvoerder van de gemeente weten. Niet alleen bij de wedstrijd van woensdag zijn alle veiligheidsdiensten in opperste staat van paraatheid. Ook de openingswedstrijd op zondag wanneer koning Willem-Alexander en koningin Máxima in stadion Galgenwaard zitten, de andere duels en aanverwante evenementen worden extra scherp in de gaten gehouden.

De gemeente neemt alle maatregelen in samenspraak met de NCTV. Hetzelfde geldt voor de toernooiorganisatie van het EK. "Wij hebben er kennis van genomen en staan in nauw contact met de NCTV'', zegt een woordvoerster van de organisatie. "De instanties die hiervoor bevoegd zijn, analyseren het.''