Clicky


Rokers steken vaker illegale peuk op

Rokers steken vaker illegale peuk op
04-07-2017 11:52 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Rokers hebben vorig jaar veel meer illegale sigaretten opgestoken. In totaal ging het om 720 miljoen nagemaakte peuken, gesmokkelde sigaretten en illegale ‘witte’ merken. Dat zijn er 100 miljoen meer vergeleken met 2015, blijkt uit een dinsdag verschenen onderzoek van KPMG, in opdracht van tabaksproducent Philip Morris.

Het aantal illegale sigaretten komt overeen met 6 procent van de totale consumptie. Volgens de onderzoekers komt het illegale rookwaar vooral uit Polen en Rusland.

Nederlanders staken vorig jaar in totaal 12,01 miljard sigaretten op, een stijging van 2 procent vergeleken met het voorgaande jaar. De legale consumptie van sigaretten in ons land is volgens de onderzoekers al een aantal jaren stabiel.

KPMG becijferde dat de Nederlandse overheid in 2016 ongeveer 170 miljoen euro aan belastinginkomsten is misgelopen door de illegale handel. Volgens het rapport hadden de vier verhogingen van de tabaksaccijns van de afgelopen zes jaar 750 miljoen euro extra in het laatje van de overheid moeten brengen. De accijnsopbrengsten zijn echter met 47 miljoen euro gedaald.

Dat komt voor een deel doordat Nederlanders in de grensstreken hun rookwaar bij goedkopere Belgische en Duitse tabakswinkels halen. Ook zijn veel rokers overgestapt op goedkopere merken, waar minder accijnzen op zitten.

Illegale sigaretten zijn een lucratieve handel voor criminelen. Alleen dit jaar al zijn er vier illegale sigarettenfabrieken ontdekt in Nederland. Zo rolde de FIOD vorige maand een illegale sigarettenfabriek in Utrecht op. Meerdere mensen werden gearresteerd, die worden verdacht van deelname aan een criminele organisatie. De FIOD schat dat de schatkist ten minste 1 miljoen euro aan accijnzen zou zijn misgelopen als de Utrechtse sigaretten en tabak op de markt zouden zijn gekomen.