Clicky


Kans op arbeidsongevallen groter in vakantieperiode

Kans op arbeidsongevallen groter in vakantieperiode
29-06-2017 16:44 | Bedrijfsongevallen | auteur Redactie [FE]

EDE - Werknemers in de logistieke sector lopen tijdens de vakantieperiode meer risico op betrokkenheid bij een bedrijfsongeval. Veiligheidsexpert John van Haren: “Helaas zien we het afgelopen jaar het aantal arbeidsongevallen weer stijgen. In het dinsdag verschenen rapport spreekt de arbeidsinspectie van een stijging van 14 procent. Laten we zorgen dat we met elkaar dit tij keren!”

Vooral in de zomerperiode gaat het vaak mis. John van Haren ziet dit in de dagelijkse praktijk bij Arbo opleidingscentrum: “In de vakantieperiode zijn veel ervaren, vaste krachten aan het genieten van een vakantie. Omdat bedrijven wel dezelfde prestaties willen leveren richting hun klanten, stijgt de werkdruk voor het overige personeel. Veel werkgevers vangen dit op met vakantiewerkers of uitzendkrachten. Het is belangrijk dat organisaties zich bewust zijn van het veiligheidsrisico dat deze onervaren werknemers lopen.”

Uitzendkrachten extra kwetsbaar

De arbeidsinspectie is duidelijk in haar rapport: uitzendkrachten hebben twee keer zoveel kans op een ernstig bedrijfsongeval als reguliere werknemers. Deze harde conclusie verbaast expert Van Haren niets.

“Je ziet dat veel bedrijven niet de moeite nemen om tijdelijke krachten te certificeren voor het werken met bijvoorbeeld een heftruck of een hoogwerker. De gedachte is dat het zinloos en duur is om te investeren in iemand die over twee maanden toch weer weg is. De keerzijde van deze denkwijze is dat mensen onvoldoende getraind zijn en dus veel meer kans hebben op een ongeval op de werkvloer.”

Veiligheid op de werkvloer

John van Haren doet een dringende oproep aan alle organisaties in de industrie, vervoer, opslag en bouw: “Pak je verantwoordelijkheid als organisatie om ook in de zomer een veilige werkplek te creëren voor je medewerkers. Neem maatregelen zodat ook je tijdelijke arbeidskrachten goed beslagen ten ijs komen. Zorg dat ze gecertificeerd zijn en maak van hun veiligheid jouw topprioriteit. Dan hebben we allemaal een topzomer zonder ongelukken!”

John van Haren zet zich al ruim tien jaar in voor het creëren van een zo veilig mogelijke werkomgeving in sectoren als de industrie, vervoer, opslag en de bouw. Met zijn jarenlange ervaring als opleider en veiligheidsadviseur is hij een expert op het gebied van veiligheidsopleidingen en veiligheid op de logistieke werkvloer. John van Haren is eigenaar van ARBO opleidingscentrum.