Clicky


Schultz: langzaam bewegen richting Nederlands verbod op weekendrust in cabine

Schultz: langzaam bewegen richting Nederlands verbod op weekendrust in cabine
28-06-2017 10:30 | Politiek | auteur Redactie [FE]

DEN HAAG - Minister van Infrastructuur en Milieu, Melanie Schultz van Haegen, maakte dinsdagavond een opvallend besluit bekend in de Tweede Kamer tijdens de behandeling van het EU-mobiliteitspakket. Volgens Schultz zal ook Nederland "langzaam bewegen richting een verbod op het overnachten in de cabine tijdens de weekendrust."

Een week geleden zei Schultz in antwoord op Kamervragen van het lid Helvert van het CDA nog dat er geen Nederlands verbod zou komen op het overnachten in de cabine van een vrachtwagen tijdens de weekendrust: “Ik ben van mening dat dit op Europees niveau moet worden opgepakt, als onderdeel van het Mobility Package van de Europese Commissie. Bovendien laten chauffeurs hun lading vaak liever niet onbeheerd achter. Ik vind het belangrijk dat chauffeurs goede voorzieningen hebben, daarom is het Nederlandse beleid voor de lange rustperiode er op gericht om gebruik te maken van beveiligde truckparkings met goede voorzieningen op het onderliggend wegennet.”

Volgens de Minister zijn de vrachtwagens van tegenwoordig comfortabel genoeg om daar de nachtrust in te genieten.

Deze mening deelt zij nog steeds blijkt uit haar betoog echter neemt zij nu in haar besluit tot een verbod mee dat bijna alle omringende landen wel een verbod gaan invoeren of al hebben ingevoerd en zij er niets voor voelt dat er een vorm van "cabinetoerisme" gaat ontstaan in Nederland omdat het hier wel is toegestaan.

Van Helvert van het CDA, die eerder al Kamervragen stelde over het Duitse verbod op het overnachten in de cabine, voegde nog aan het debat toe dat er veel te weinig voorzieningen zijn voor extra overnachtingen in Nederland. "Ik ben blij dat de Minister nu duidelijk aangeeft te bewegen richting een verbod aangezien we in Nederland helemaal niet voldoende voorzieningen hebben voor extra overnachtingen. Het is duidelijk te zien wanneer er overnacht wordt op plekken die daar niet voor zijn bedoelt. 's Ochtends liggen er verpakkingen van etenswaren en een hoopje met wc-papier van wat er origineel in die verpakkingen heeft gezeten. Zowel aan de oost- als aan de zuid-grens van Nederland staan industrieterreinen in het weekend vol met vrachtwagens", aldus van Helvert.