Clicky


Fabriek huurt bedrijven in voor betere bescherming in omgevingen met mogelijk explosiegevaar

Fabriek huurt bedrijven in voor betere bescherming in omgevingen met mogelijk explosiegevaar
27-06-2017 10:18 | Algemeen | auteur Redactie [FE]

SHOREHAM - Het beveiligingsbedrijf Pyroban® bevestigt dat het mogelijk is om kranen, verreikers en andere fabrieksapparatuur te converteren voor gebruik in omgevingen met mogelijk explosiegevaar. Pyroban geeft aan dat er verschillende mogelijkheden zijn om ervoor te zorgen dat het personeel en de locatie worden beschermd tegen explosies, hoe kort de apparatuur dan ook op locatie wordt gebruikt.

"De meeste bedrijven met omgevingen met mogelijk explosiegevaar hebben al actie ondernomen op basis van de explosiebeschermingsvereisten voor apparatuur die regelmatig op locatie wordt gebruikt, zoals vorkheftrucks," aldus Matthew Shirkie, Global Sales Manager bij Pyroban.

"Bij tijdelijke werkzaamheden waarbij kranen of andere zaken kortdurend worden gehuurd, worden de risico's vaak over het hoofd gezien. Dit moet in de toeleveringsketen worden verholpen."

"Soms bestaat de misvatting van fabrieksverhuurbedrijven dat het niet mogelijk is om een kraan of verreiker te voorzien van explosiebescherming, of dat dat te lang duurt. "Dat is eenvoudigweg niet het geval," legt Matthew uit. Sommige verhuurbedrijven die veiligheid belangrijk vinden, hebben reeds effectief explosiebeschermingssystemen aangebracht op hun apparatuur.

"We hebben ontdekt dat sommige fabrieksverhuurbedrijven hun explosiebeschermingseenheden hebben gebruikt om nieuwe klanten te werven; vooral raffinaderijen, grote chemische faciliteiten en andere productie- en logistieke bedrijven," geeft hij aan.

In een zone 2-gebied, waar de kans bestaat dat er ontvlambare gassen of dampen vrijkomen, maar waar dat niet waarschijnlijk is tijdens normale werkzaamheden, is de typische vereiste dat er explosiebescherming van categorie 3G wordt gebruikt voor apparatuur. Mobiele kranen, verreikers en andere fabrieksapparatuur kan bij Pyroban een volledige ATEX 2014/34/EU-conversie ondergaan voor veilig gebruik in zone 2.

"Dit is enorm belangrijk, of de apparatuur nu volledig eigendom is en altijd op locatie is, of dat de apparatuur is gehuurd en slechts een korte periode wordt gebruikt, zoals tijdens bouwwerkzaamheden of onderhoud," geeft hij aan.

De meest populaire oplossing voor gebruik in zone 2 is system6000™ van Pyroban, waarin gasdetectie wordt gecombineerd met andere explosiebeveiligingsmethoden, zoals behuizingen met beperkte ademing en oppervlaktetemperatuurbewaking, om er zeker van te zijn dat de motoren, elektronica en andere onderdelen onder de zelfontbrandingstemperatuur blijven van ontvlambare materialen. De gasdetectiefunctie bewaakt de omgeving rond beveiligde apparatuur en schakelt de apparatuur waar nodig automatisch uit, waardoor de kans op een explosie wordt verkleind.

Het unieke systeem is beschikbaar met gasdetectie op basis van een pellistor- of een infraroodsensor, wat betekent dat het systeem voor verschillende toepassingen kan worden gebruikt. Het systeem is te gebruiken voor diesel- en elektrische apparatuur en de meeste soorten en merken kranen, verreikers, tractoren en meer.

"De apparatuur die wordt gebruikt in zogeheten 'veilige' zones die grenzen aan zone 2-omgevingen, kan ook nog een ontbrandingsrisico vormen," aldus Matthew. Gascheka duo™-veiligheidsmiddelen van Pyroban zouden snel en eenvoudig op apparatuur kunnen worden geplaatst voor extra gemoedsrust.

Met Gascheka duo van Pyroban zorgt u ervoor dat, bij het vrijkomen van gas of damp en het detecteren daarvan, een hoorbare en zichtbare waarschuwing wordt gegeven. Indien nodig zorgt het systeem er ook voor dat de apparatuur veilig wordt uitgeschakeld. Gascheka duo kan eenvoudig worden toegevoegd aan alle merken LPG-, diesel- en elektrische apparatuur.

Matthew gaat verder: "Fabrieksverhuurbedrijven zijn er vaak niet van op de hoogte dat dit systeem op locatie binnen slechts enkele uren kan worden aangebracht. Het systeem kan ook op andere apparatuur worden overgezet als dat nodig is."

"Het is voor verhuurbedrijven niet nodig om een kraan of verreiker zonder beveiliging te leveren voor gebruik in zone 2-omgevingen of aanliggende gebieden," concludeert hij.