Clicky


'Vliegroute doodsteek voor vliegveld Teuge'

'Vliegroute doodsteek voor vliegveld Teuge'
26-06-2017 14:56 | Algemeen | auteur ANP

TEUGE - Een van de nieuwe aanvliegroutes voor vliegveld Lelystad wordt de doodsteek voor vliegveld Teuge. De belangrijke inkomsten uit parachutespringen zouden daardoor worden bedreigd, zeggen verschillende betrokken partijen maandag tegen het ANP.

"Als de route zo blijft, gaan we failliet'', stelt directeur Meiltje de Groot van het vliegveld. De nieuwe aanvliegroute komt over het vliegveld tussen Apeldoorn en Deventer heen te liggen. Parachutespringen is dan niet meer mogelijk. Volgens de plannen gaat het luchtruim bij Teuge boven de 1800 meter op slot. Voor parachutespringen is 3000 tot 4000 meter hoogte nodig, zegt manager Simon Boerlee van het Nationaal Paracentrum, dat goed is voor de helft van de begroting van Teuge.

Opmerkelijk is dat Teuge juist was genoemd als uitwijklocatie voor kleine vliegtuigen. Die kunnen niet meer op Lelystad terecht als die luchthaven wordt opengesteld voor grotere toestellen. Dat moet per 1 april 2019 gebeuren.

De Groot kreeg vorige week te horen van de plannen en spreekt van ,,een konijn uit de hoge hoed''. "Dit was altijd de minst logische route'', zegt ze, waarbij ze vermoedt dat de lobby vanuit Overijssel succesvol is geweest. Een alternatieve route zou aan de oostkant van de IJssel lopen.

De nieuwe plannen worden na de zomer in een procedure gevat. "Dat is een procedure waar vrijwel geen inspraak meer mogelijk is'', weet de vliegvelddirecteur. De Nederlandse vereniging van piloten in de kleine luchtvaart AOPA Netherlands noemt de plannen "onaanvaardbaar''.

Het ministerie van Infrastructuur & Milieu kon maandag geen duidelijkheid geven over de plannen.