Clicky


ILT: Cabotage vervoer komt beperkt voor

ILT: Cabotage vervoer komt beperkt voor
22-06-2017 17:28 | Controles | auteur Redactie [FE]

DEN HAAG - Lokaal vervoer van goederen door buitenlandse vrachtwagens komt beperkt voor. Dit blijkt uit controles door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) in de havengebieden van Rotterdam en Amsterdam en het luchthavengebied rond Schiphol.

De ILT controleerde 361 buitenlandse vrachtwagens. Er werden dertien buitenlandse wagens aangetroffen die lokaal goederen vervoerden, hoofdzakelijk in het Rotterdamse havengebied. In vijf gevallen gebeurde dat niet volgens de regels. Deze transporten werden beëindigd en beboet.

De ILT voerde ook administratieve controles uit bij acht betrokken opdrachtgevers. Hierbij bleek dat zij een beperkte kennis hebben van de regels voor dit soort vervoer. De bezochte bedrijven beloofde maatregelen te nemen.

Het binnenlands vervoer van goederen door buitenlandse vervoerders heet cabotage. Buitenlandse vrachtwagens mogen in Nederland maximaal drie cabotage-ritten uitvoeren binnen zeven dagen, als ze Nederland beladen binnenkomen. Als ze Nederland onbeladen binnenkomen, mogen ze maximaal één cabotage-rit maken binnen drie dagen. Ze moeten ook een volledige ritadministratie bijhouden.

De ILT voerde de extra controles uit na signalen uit de transportsector dat op specifieke plekken in Nederland zogeheten lokale cabotage zou plaatsvinden. Dit rapport is een aanvulling op eerder onderzoek naar cabotage dat in 2015 werd uitgevoerd door onderzoeksbureau Panteia in samenwerking met de ILT.

Bijlage: