Clicky


Nieuw station voor tank cleaning in haven van Antwerpen

Nieuw station voor tank cleaning in haven van Antwerpen
22-06-2017 09:33 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie [FE]

WILRIJK - HTC is specialist in tank cleaning en de behandeling van industrieel afvalwater, met stations voor tank cleaning in Herenthout, Luik, Antwerpen en Seneffe. Binnen de chemiecluster in de haven van Antwerpen groeide HTC uit tot voorkeurpartner van heel wat bedrijven. Gevolg is dat de capaciteit van de bestaande cleaning site aan de Scheldelaan in de Antwerpse haven ondertussen ontoereikend was geworden. De onderneming besliste een tweede basis voor tank cleaning te bouwen, op amper 500 meter van die eerste locatie.

Na het afsluiten van de aankoopprocedure verwierf Kärcher Belux eind 2016 de imposante opdracht om een complete tank cleaning installatie te leveren en installeren. Het project werd zopas technisch afgerond. De programmatie van de volledige installatie is volop aan de gang.

Veeleisend prestigeproject

De nieuwe locatie werd HTC-Container Services gedoopt en is exclusief voorbehouden voor de inwendige reiniging van intermodale tank containers, die in de dépot worden afgezet. Planning en een vlotte doorlooptijd zijn, naast veiligheid en kwaliteit, essentieel bij de reiniging van tank containers. Bovendien neemt de diversiteit van wereldwijde ondernemingen met een reinigingsvraag toe. Het hoeft dan ook geen betoog dat hoge eisen gesteld werden aan de nieuwe installatie én aan de partner die instond voor de levering ervan.

Kärcher werd die partner. De opdracht was duidelijk: diverse types tank containers moeten inwendig (semi) automatisch gereinigd worden met hogedruk tankwaskoppen. Doel daarbij is dat twee tank containers gelijktijdig gereinigd kunnen worden en dat, afhankelijk van het soort vervuiling en de mate van contaminatie, een keuze gemaakt kan worden uit diverse wasprogramma’s (koud of warm water, aantal geactiveerde tankwaskoppen, vier verschillende reinigingsmiddelen, tijdsduur van het programma).

Configuratie op maat

HTC en de Kärcher-afdeling tank- en silocleaning kwamen in nauw overleg tot de realisatie van een configuratie op maat. Het resultaat is een installatie met twee wasbanen, telkens met twee stelplaatsen voor containers en waarbij elke wasbaan voorzien is van vier spoelkoppen. De bediening gebeurt via uitgebreide aanraakpanelen. Twee dubbele hogedrukpompen hebben elk een debiet van 15.360 l/u en een werkdruk van 100 bar, frequentiegestuurd.

Verder bestaat de tank cleaning configuratie uit een volautomatische waterontharder (capaciteit 6 m³/u), acht automatisch in te stellen pneumatische doseerpompen, automatische stoomregelventielen, vacuümextractie, automatisch spoelbare zandfilter en een stationaire hogedrukunit (capaciteit 6000 l/u). Ten slotte werden nog twaalf slanghaspels voor de diverse aftakpunten voorzien. Voor de operatoren die bovenop de containers moeten werken, zijn er harnassen met valbeveiliging.

Kees Wagtmans, managing director Kärcher Belux: “Ik ben bijzonder trots op de topprestatie die onze mensen van de afdeling tank- en silocleaning met dit project hebben geleverd. Wij zijn bijzonder blij om dit mooie project te kunnen toevoegen aan onze referentielijst.”