Clicky


Terrorist Brussel droeg geen bomgordel

Terrorist Brussel droeg geen bomgordel
21-06-2017 11:47 | Buitenland | auteur ANP

BRUSSEL - De man die dinsdagavond een aanslag wilde plegen in station Brussel-Centraal droeg geen gordel met explosieven. Hij is doodgeschoten toen hij op een militair afliep en "Allahu Akbar” riep. Dat gebeurde nadat de bagage van de man, de 36-jarige Marokkaan O.Z., twee keer achter elkaar was ontploft. In de tas zaten spijkers, kleine gasflessen en ander materiaal om mensen te verwonden.

Dat maakte het federaal parket woensdag op een persconferentie bekend. "De militair heeft onmiddellijk het vuur geopend waarbij hij de man verschillende keren heeft geraakt." Z. is ter plaatse aan zijn verwondingen overleden. "Ik wil benadrukken dat hij geen explosievengordel droeg."

Nadat de man het station was binnengelopen "is hij beginnen te schreeuwen en heeft hij een gedeeltelijke ontploffing veroorzaakt", aldus Eric Van Der Sypt van het Belgische OM. Daarna liep hij zonder de brandende koffer naar het perron terwijl die opnieuw ontplofte. Deze explosie was iets sterker. Vervolgens liep hij op de militair af, die schoot.

Het OM ziet het incident als een poging tot terroristische moord. Er is vooralsnog geen link vastgesteld met de aanslagen in Parijs en Brussel van 2015 en 2016. Z.'s woning in de Brusselse gemeente Molenbeek wordt uitgebreid onderzocht. In het belang van het onderzoek wil het OM daar nog niets over kwijt.

Hoelang Z. al in België verbleef kon Van Der Sypt niet zeggen. Over zijn strafblad wilde hij alleen zeggen dat hij niet bekendstond voor terrorisme. Volgens Belgische media had hij zedendelicten op zijn naam.

Het OM gaat er vooralsnog van uit dat Z. alleen handelde. Er zijn geen aanwijzingen dat er anderen bij betrokken waren.