Clicky


Explosie op station Brussel-Centraal was 'daad van terreur'

Explosie op station Brussel-Centraal was 'daad van terreur'
20-06-2017 23:38 | Buitenland | auteur ANP

BRUSSEL - De autoriteiten in Brussel gaan bij de ontploffing van een bagagetrolley op het station Brussel-Centraal uit van een terreurdaad. Daarbij zijn geen gewonden gevallen, liet het federaal parket dinsdagavond na de gebeurtenissen weten in een korte verklaring. Onduidelijk is wat de toestand is van de vermeende terrorist, die volgens de politie is uitgeschakeld.

Rond 20.30 uur ontplofte op het station een explosief. Eric van der Sypt, woordvoerder van het federaal parket spreekt over een explosie van kleine omvang. "De dader is direct door militairen die op het station aanwezig waren geneutraliseerd. We weten niet of hij leeft of dood is."

Volgens Belgische media lag het slachtoffer rond 22.30 uur bewegingsloos op de grond. De ontmijningsdienst DOVO controleerde toen of hij nog explosieven op zich had, er zou een bommengordel tot ontploffing zijn gebracht.

Het terreurniveau in België gaat niet omhoog. Het blijft gehandhaafd op het een na hoogste niveau, terreurniveau 3. Dat niveau werd na de aanslagen in Parijs ingesteld. Premier Charles Michel roept woensdagochtend de Nationale Veiligheidsraad bijeen.

Bart de Wever, N-VA-partijvoorzitter en burgemeester van Antwerpen, prijst op Twitter het ingrijpen van het leger. "Opnieuw kordaat ingrijpen van onze militairen die dag na dag op straat over onze veiligheid waken. Dank voor de aanhoudende waakzaamheid."

Er rijden geen treinen naar Brussel-Centraal en Brussel-Noord. Brussel-Zuid is wel toegankelijk. Treinreizigers kunnen gratis gebruik maken van de metro, de tram en de bus. Het is nog niet duidelijk of de twee afgesloten stations woensdag weer opengaan.