Clicky


Hans aan Breukelen stapt op bij KNVB

Hans aan Breukelen stapt op bij KNVB
20-06-2017 16:18 | Sport | auteur ANP

ZEIST - Hans van Breukelen vertrekt 1 augustus bij de KNVB. De technisch directeur neemt ontslag.

Van Breukelen was iets langer dan een jaar in dienst van de KNVB. De oud-doelman kreeg in die periode veel kritiek, onder meer op de procedure rond de aanstelling van bondscoach Dick Advocaat. "Ik vertrek met een goed gevoel, omdat ik weet dat ik er alles aan gedaan heb om onze doelstellingen te realiseren'', zegt Van Breukelen. "Maar ik blijf zelfkritisch. Het is mij onvoldoende gelukt om mijn en onze ambities waar te maken. Daaruit trek ik mijn conclusies.''

Het is nog niet bekend wie Van Breukelen opvolgt. De KNVB geeft aan dat die vacature pas wordt ingevuld nadat de nieuwe commissarissen en de nieuwe directeur betaald voetbal zijn benoemd.

Jean-Paul Decossaux, commercieel directeur van de bond: "Het is jammer, maar we gaan op een goede manier uit elkaar. Hans heeft als technisch directeur het nodige in gang gezet binnen de bond en het voetbal, daar zijn we hem dankbaar voor.''

Van Breukelen stond aan de basis van het plan 'Winnaars van Morgen', een project dat ervoor moet zorgen dat het Nederlandse voetbal in de toekomst weer aansluiting kan vinden met de toplanden. Over dat plan ging het weinig. De hectiek rond het Nederlands elftal en de benoemingen van trainers had de overhand.

Van Breukelen begon halverwege juni 2016 en werd twee maanden later geconfronteerd met het vertrek van Advocaat als assistent. Daarna werd het nooit meer rustig. Ook Marco van Basten ging weg bij Oranje, en Bert van Oostveen stopte eind augustus bij de KNVB als directeur en bestuursvoorzitter van de sectie betaald voetbal. Gijs de Jong zou hem opvolgen, maar de voorgenomen promotie ging echter niet door omdat veel profclubs het vertrouwen in de raad van commissarissen (rvc) van de KNVB opzegden. Johan Lokhorst, voorzitter van de rvc, stapte in september op.

In maart werd bondscoach Danny Blind ontslagen. In de zoektocht naar een opvolger ontstond opnieuw veel kritiek op Van Breukelen. Henk ten Cate zei dat hem de baan was toegezegd, maar volgens Van Breukelen had de oud-coach van Ajax dat verkeerd geïnterpreteerd. Bij de aanstelling van Advocaat, vorige maand, zei de technisch directeur zich niet in de kritiek te herkennen.