Clicky


AkzoNobel vindt looneis vakbonden te gortig

AkzoNobel vindt looneis vakbonden te gortig
20-06-2017 15:56 | Financieel | auteur ANP

ARNHEM - AkzoNobel en de vakbonden zijn er niet in geslaagd snel overeenstemming te bereiken over een nieuwe cao voor het Nederlandse personeel. De looneis die de bonden op tafel legden was het verf- en chemiebedrijf te gortig, liet het dinsdag weten.

In ruil voor 2,5 procent loonsverhoging waren de bonden bereid de overige cao-bepalingen grotendeels bij het oude te laten. Een snel akkoord had rust kunnen opleveren rond het bedrijf, dat de laatste maanden door de overnamestrijd met PPG Industries en de beoogde afsplitsing van de chemietak voortdurend in de schijnwerpers stond.

AkzoNobel wil evenwel niet verder gaan dan 2 procent, plus een eenmalige uitkering van 200 euro bruto. Daarmee was het verf- en chemiebedrijf naar eigen zeggen best gul in vergelijking met andere werkgevers. Die bieden gemiddeld 1,6 procent meer, terwijl het gemiddelde in de chemiesector op 1,7 procent ligt.

CNV-onderhandelaar Arthur Bot sprak van een ,,gemiste kans'' voor AkzoNobel om iets terug te doen voor het personeel, dat de onderneming de afgelopen tijd is blijven steunen. "En er komt nog veel meer op de werknemers af'', zei hij, doelend op de voorgenomen opsplitsing. "Bovendien draait het bedrijf uitstekend.''

Bot wees daarnaast op recente uitspraken van De Nederlandsche Bank (DNB) en minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën). Die pleitten nog maar eens voor ruimhartigere loonstijgingen, met name bij grote bedrijven.

De partijen praten na de zomer verder. Van een verkort traject is dan geen sprake meer. Volgens Bot zal tijdens die gesprekken de cao, die overigens op 1 juli afloopt, in zijn geheel tegen het licht worden gehouden.

Onderhandelaars van AkzoNobel zijn er zeker van er na de vakantie met de bonden uit te komen. Het bedrijf wil naar eigen zeggen ook niet gedwongen worden om veel meer te moeten bieden dan de concurrenten. "Maar bonden willen altijd meer", aldus de onderhandelaars.

Verder benadrukte ook AkzoNobel dat werknemers in de kwestie PPG Industries zeer loyaal aan het bedrijf zijn geweest, maar dat die waardering ook tot uitdrukking is gekomen in het bod.