Clicky


Hitteplan van kracht in veel provincies

Hitteplan van kracht in veel provincies
19-06-2017 12:20 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Het Nationaal Hitteplan, dat gezondheidsproblemen bij kwetsbare groepen moet beperken als het erg warm wordt, is maandag voor een groot deel van Nederland ingegaan. Het gaat om de provincies Utrecht, Overijssel, Zuid-Holland, Gelderland, Zeeland, Noord-Brabant en Limburg, maakte het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bekend.

De maatregel moet vooral problemen voor ouderen, mensen in zorginstellingen, chronisch zieken en mensen met overgewicht beperken. Het RIVM roept op om in de betreffende provincies extra aandacht te besteden aan deze kwetsbare mensen.

Het gezondheidsinstituut adviseert in het plan onder meer om voldoende water te drinken, dunne kleding te dragen, te smeren met zonnebrandcrème, lichamelijke inspanning 's middags (op het heetst van de dag) te beperken en in de schaduw te blijven.

Vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn kunnen het gevolg zijn van aanhoudende hitte. Volgens weerbureau Weerplaza maakt het zuiden komende week kans op een hittegolf. Maandag wordt het naar verwachting op veel plaatsen in het binnenland 30 graden. Ook de rest van de week is de kans groot dat deze temperaturen worden gehaald. Donderdag zou er dan sprake kunnen zijn van een regionale hittegolf.

Om van een hittegolf te spreken moet het vijf dagen achter elkaar 25 graden of meer zijn en moet op drie dagen binnen deze serie de temperatuur hoger dan (of gelijk aan) 30 graden zijn.

Ook het Rode Kruis roept Nederlanders op om extra te letten op ouderen, chronisch zieken en kinderen. "Voor hen brengt de extreme warmte risico’s met zich mee. Zij raken sneller uitgedroogd, wat voor met name ouderen levensbedreigend kan zijn'', aldus de hulporganisatie.

Volgens de organisatie hebben ouderen minder snel een dorstgevoel en transpireren minder. "Daarom is het juist voor hen van belang om goed te blijven drinken, ook als zij geen dorst hebben. Kinderen vergeten soms te drinken, omdat ze aan het spelen zijn''.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) laat weten dat zorginstellingen extra worden gecontroleerd of de hitteprotocollen worden nageleefd. "Mocht een bestuurder van een instelling zijn verantwoordelijkheid niet nemen om adequate maatregelen uit te voeren, dan dwingt de inspectie deze af'', zegt de IGZ.