Clicky


Schiphol initiatiefnemer hackathon zeven internationale luchthavens

Schiphol initiatiefnemer hackathon zeven internationale luchthavens
07-06-2017 17:27 | Zakelijk Nieuws | auteur Redactie [FE]

AMSTERDAM - Op initiatief van Amsterdam Airport Schiphol organiseren zeven Europese luchthavens de {re}coding aviation hackathon. Tijdens deze hackathon, die plaatsvindt van 16 tot 18 juni in Berlijn, worden developers uitgedaagd om nieuwe toepassingen te ontwikkelen die de reiservaring van passagiers moet verbeteren. Naast Schiphol stellen de luchthavens van Stockholm (Swedavia), Frankfurt (Fraport), Genève, London Gatwick, München en Kopenhagen data beschikbaar. {Re}coding aviation is de eerste airport hackathon met een grootschalig internationaal karakter.

De hedendaagse vliegtuigpassagier reist steeds vaker van A naar B met een tussentijdse overstap op een derde luchthaven. Dat kan voor problemen zorgen wanneer er vertraging optreedt of bagage opnieuw ingecheckt moet worden. Door samen te werken en data met elkaar te delen, zijn vliegvelden beter in staat om dergelijke passagiersstromen in goede banen te leiden en vertragingen en reizigersongemakken te voorkomen. Door het organiseren van {re}coding aviation willen de zeven airports praktische toepassingen ontwikkelen die helpen bij het bieden van een betere service aan passagiers, ook wanneer ze een overstap maken.

Deelnemers zijn vrij om de beschikbare API's en datasets te gebruiken met behulp van toepassingen zoals AI, IoT en sensoren, chatbots, robotica en wearables. Zo zijn er onder meer vlucht- en wachttijddata en indoor navigatie API's beschikbaar. Developers worden daarbij uitgedaagd om verder te kijken dan de standaard mobiele toepassingen en boekingssites. De organisatie van de hackathon stimuleert zo developers, designers en andere geïnteresseerden om met innovatieve ideeën de reiservaring van passagiers te herdefiniëren. Door data met elkaar te delen willen de luchthavens hun samenwerking verder optimaliseren en het gebruik van open data stimuleren.

Tijdens eerdere hackathons georganiseerd door de verschillende luchthavens, zijn toepassingen bedacht die verder ontwikkeld zijn en ook daadwerkelijk in gebruik zijn genomen. Zo gebruikt Fraport ‘FRAnky the Chatbot', een Facebook chatbot die vragen van reizigers beantwoordt. Schiphol werkt op dit moment aan de implementatie van TimeFlies, een concept dat bedacht is tijdens de Dutch Open Hackathon 2016. TimeFlies biedt reizigers up-to-date informatie over wachttijden, vluchttijden en reistijden.

294,2 miljoen passagiers

De zeven luchthavens die deelnemen aan de hackathon - die gehouden wordt op ‘neutraal' terrein in Berlijn - verwerken gezamenlijk 294,2 miljoen passagiers op jaarbasis. In ongeveer 40 procent van de gevallen gaat het vliegreizen waarbij een overstap gemaakt wordt. Naast de zeven airports zijn Sita en KONE als technologische partners verbonden aan de hackathon en stellen API's beschikbaar. T-Systems en ACI Europe zijn aan de hackathon verbonden als supporting partners.

Vier thema's

De hackathon is onderverdeeld in vier thema's - Life before the airport, Life at the airport, Life in between airports en Life after the airport - die gezamenlijk alle facetten van een vliegreis omvatten. Van het boeken van een reis tot de reis zelf en van de paspoortcontrole tot de aankomst op de bestemming. Ieder thema heeft zijn eigen specifieke uitdagingen.

"Met {re}coding aviation slaan voor het eerst in de geschiedenis zoveel internationale luchthavens de handen ineen door gezamenlijk data open te stellen voor de ontwikkeling van innovatieve toepassingen. Door deze samenwerking zijn we in staat om de reiservaring van passagiers te verbeteren," zegt Christiaan Hen, Innovatie Manager bij Schiphol. "Door in de thema's de uitdagingen waar iedere luchthaven mee te maken heeft centraal te stellen, zullen de oplossingen die door de deelnemers worden bedacht breed toepasbaar zijn. Ook de focus op de samenwerking tussen luchthavens zal uiteindelijk zorgen voor een betere reizigerservaring."

De overall winnaar van de hackathon wint een volledig verzorgde reis naar het grootste Europese startup event, Slush, dat plaatsvindt van 30 november tot 1 december in Helsinki. De winnaars van de verschillende thema's winnen een rondvlucht in een helikopter. Ook stellen de deelnemende partners prijzen beschikbaar voor hun persoonlijke favoriet.

Foto's

  • KLM Touringcar
    KLM Touringcar
  • Sipke Appel
    PH-KVG (MSN 20211)
  • Sipke Appel
    PH-CKA (MSN 33694)
  • Sipke Appel
    Reg: F-GKXZ (MSN 4137)