Clicky


Schultz onderzoekt aanleg hyperloop Nederland

Schultz onderzoekt aanleg hyperloop Nederland
01-06-2017 17:14 | Transport | auteur ANP

DELFT - Het ministerie van Infrastructuur en Milieu (I&M) gaat onderzoeken of een hyperloop kan worden aangelegd in Nederland. In een hyperloop kunnen personen en goederen met een snelheid van meer dan 1000 kilometer per uur reizen door buizen met zeer weinig luchtweerstand. Het ministerie heeft Flevoland op het oog als locatie voor een testtraject.

Of die testbaan er ook komt, hangt af van de uitkomsten van onderzoek dat I&M doet naar de "potentie van de hyperloop". Minister Schultz van Haegen van I&M zei dat donderdag bij de opening van Europa’s eerste hyperlooptestfaciliteit van het bedrijf Hardt op de campus van de TU Delft. "We willen in Nederland de Europese proeftuin zijn voor deze innovatieve en duurzame mobiliteit en meer kennis opbouwen."

De hyperloop is het enige transportmiddel dat meer energie oplevert dan hij kost, aldus Schultz, die zegt de "inspanningen voor de hyperloop alle ruimte wil geven". I&M ziet de hyperloop ook als mogelijk transportmiddel waarmee goederen die via havens binnenkomen naar het achterland kunnen worden vervoerd.

I&M gaat onder meer samen met het Nederlandse Hardt en het Amerikaanse bedrijf Hyperloop kijken of en waar zo'n buizensysteem past in Nederland. Het bedrijf Hardt, opgericht door een aantal van de winnaars van Elon Musk’s hyperloopcompetitie eerder dit jaar, heeft samen met het Europese bouwconcern BAM een dertig meter lange testfaciliteit in Delft gebouwd om de technologie voor het futuristische vervoersysteem te testen. Musk is eigenaar van autobedrijf Tesla.

Hardt heeft als doel binnen vier jaar tijd te beginnen aan de bouw van een hyperlooptraject tussen twee steden.