Clicky


Boete voor sjoemelende autofabrikant

Boete voor sjoemelende autofabrikant
29-05-2017 10:38 | Financieel | auteur ANP

BRUSSEL - Autofabrikanten die met ‘sjoemelsoftware’ de daadwerkelijke uitstoot van schadelijke stoffen verbloemen, kunnen in de toekomst boetes tot 30.000 euro per voertuig opgelegd krijgen. De Europese Commissie krijgt de bevoegdheid zelf testen uit te voeren en zo nodig straffen uit te delen.

De EU-ministers verantwoordelijk voor de interne markt zijn hier maandag in Brussel mee akkoord gegaan. Voor de definitieve regelgeving moet nog worden onderhandeld met het Europees Parlement.

In september 2015 bleek dat Volkswagen met software de uitstootcijfers manipuleerde. Andere fabrikanten bleken er soortgelijke praktijken op na te houden. De Europese Commissie wil een einde aan dergelijke "schokkende’’ fraudes. Betrouwbare controletesten zullen herhaling voorkomen, verzekerde de Maltese minister Chris Cardona, die het overleg voorzat. EU-industriecommissaris Elzbieta Bienkowska verwelkomde het akkoord.

De nationale keuringsorganisaties, in Nederland is dat de RDW, blijven hoofdverantwoordelijk voor de keuringen. Ze moeten wel strenger worden. In het voorstel worden enkele zwakke plekken in het toezichtssysteem weggenomen. Er wordt verder een ‘forum’ opgezet waar nationale autoriteiten informatie uitwisselen.

Minister Henk Kamp van Economische Zaken zei dat versterking van het goedkeuringssysteem noodzakelijk is. Onder druk van landen met een grote auto-industrie is het voorstel afgezwakt. Volgens Kamp had het verder reikend kunnen zijn. "We vinden dat er geen tijd te verliezen is.''

Alleen Europees toezicht kan een volgende 'dieselgate' voorkomen, zegt Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy (D66). "Het moet afgelopen zijn met lidstaten die de andere kant opkijken en autofabrikanten beschermen.''