Clicky


Dumoulin verliest roze trui aan Quintana

Dumoulin verliest roze trui aan Quintana
26-05-2017 17:35 | Sport | auteur ANP

PIANCAVALLO - Tom Dumoulin is vrijdag in de negentiende etappe van de Ronde van Italië de roze leiderstrui kwijtgeraakt aan de Colombiaan Nairo Quintana. De kopman van Movistar moest 31 seconden goedmaken, maar kwam meer dan een minuut eerder binnen dan de Limburger van Team Sunweb. Dumoulin staat nog wel tweede in het algemeen klassement op 38 seconden van de nieuwe leider. De Italiaan Vincenzo Nibali is derde op 43 seconden. De Fransman Thibaut Pinot staat vierde, ook nog binnen de minuut.

De rit werd gewonnen door de Spanjaard Mikel Landa van Team Sky. Bauke Mollema was zeventiende, net achter Quintana. Zaterdag volgt de laatste bergrit met tussen Pordenone en Asiago twee zware cols. De Giro eindigt zondag met een individuele tijdrit over ruim 29 kilometer.

Het was een hectische etappe waarin Dumoulin al vroeg zwaar werd getest. Quintana en Nibali kozen met hulp van een aantal ploeggenoten en van Pinot de aanval. Dat gebeurde op een moment dat de rozetruidrager even onachtzaam was en achterin de groep reed. Het hardnekkige gerucht dat Dumoulin stond te plassen op het moment dat door de concurrenten werd gedemarreerd, werd later weersproken door Luke Roberts, de eerste ploegleider van Sunweb.

Dumoulin kreeg in zijn jacht steun van ploeggenoten van Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo) en Adam Yates (Orica-Scott), die ook niet alert waren geweest. Op de tweede col van de dag kwamen de twee groepen weer samen.

Op de slotklim had Dumoulin nog even steun van zijn Duitse ploeggenoot Simon Geschke. Maar zo'n 8 kilometer onder de top ging het toch echt te hard voor de Limburger, die de concurrentie langzaam zag verdwijnen. In zijn eigen tempo rijdend probeerde hij de schade zo veel mogelijk te beperken, maar het roze raakte hij kwijt.