Clicky


GM aangeklaagd om sjoemelsoftware

GM aangeklaagd om sjoemelsoftware
25-05-2017 19:39 | Buitenland | auteur ANP

DETROIT - De Amerikaanse automaker General Motors (GM) is in de Verenigde Staten aangeklaagd omdat het in pick-uptrucks gebruik zou hebben gemaakt van sjoemelsoftware om emissietesten te manipuleren. Mensen die de voertuigen van GM bezitten of leasen hebben de zaak aangespannen.

Volgens de documenten die bij de rechtbank zijn ingediend zou GM in twee van zijn modellen die tussen 2011 en 2016 zijn geproduceerd sjoemelsoftware hebben geïnstalleerd. Daarmee is het bedrijf de zesde automaker die daarvan wordt beschuldigd sinds Volkswagen in 2015 daarover met een bekentenis kwam.

In de documenten wordt meer dan tachtig keer verwezen naar Volkswagen dat eerder fors met de billen bloot moest. De kwestie heeft al geleid tot vele miljarden aan boetes voor het Duitse concern.

Eerder deze week klaagde justitie in in de Verenigde Staten Fiat Chrysler officieel aan. De branchegenoot van GM zou sjoemelsoftware hebben geïnstalleerd in circa 104.000 dieselwagens om zo de uitstoot van de voertuigen te verbloemen.