Clicky


Export kalveren jonger dan twee maanden weer mogelijk

Export kalveren jonger dan twee maanden weer mogelijk
24-05-2017 17:19 | Transport | auteur Redactie [FE]

DEN HAAG - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geeft vanaf 1 juni 2017 weer exportcertificaten af voor langeafstandstransporten van kalveren die jonger zijn dan twee maanden, zogenoemde ongespeende kalveren.

De NVWA is in december 2015 gestopt met het afgeven van exportcertificaten voor transporten van ongespeende kalveren naar bestemmingen verder dan 8 uur rijden, omdat er in de veewagens geen geschikte drinkwatervoorzieningen voor jonge dieren aanwezig waren. Hierdoor konden de kalveren niet na 9 uur transporttijd gedrenkt worden, zoals verplicht is gesteld in de Transportverordening.

De kalvertransportsector heeft inmiddels een oplossing voor deze problematiek gevonden en aan de NVWA laten zien dat deze oplossing werkt. De aanpassingen zijn vervolgens nader gespecificeerd en beschreven door Vee en Logistiek Nederland.

Op basis hiervan kan de NVWA daarom weer exportcertificaten afgeven voor exporten van ongespeende kalveren die worden vervoerd in transportmiddelen die volgens deze voorschriften aangepast zijn. De werkinstructies van de NVWA zullen op dit punt worden aangepast.