Clicky


Islamitische staat claimt aanslag Manchester

Islamitische staat claimt aanslag Manchester
23-05-2017 20:17 | Buitenland | auteur ANP/RTR

MANCHESTER - De man die een zelfmoordaanslag pleegde in de Engelse stad Manchester, is vermoedelijk de 22-jarige Salman Abedi. De politie liet dinsdag weten dat nog wordt uitgezocht of hij alleen handelde of als onderdeel van een netwerk.

De aanslagpleger liet maandagavond een explosief afgaan in de foyer van de Manchester Arena. Daar had het Amerikaanse popidool Ariana Grande een optreden gegeven. Onder de slachtoffers zijn veel jongeren die het concert hadden bijgewoond. Er vielen 22 doden en zeker 59 gewonden.

De Britse premier Theresa May sprak na afloop van een spoedberaad in Whitehall over een ,,lafhartige en weerzinwekkende'' daad. Ze zei dat de aanslag "tot de ergste aanvallen op het land behoren''. Ze had dinsdag contact met verscheidene buitenlandse leiders, die hun solidariteit uitspraken.

Ook de Britten kwamen na de aanslag massaal in actie. Een kinderziekenhuis in de stad moest mensen oproepen te stoppen met het brengen van geschenken. "We hebben meer dan genoeg cadeaus en eten, dus we hebben geen donaties meer nodig'', twitterde het Royal Manchester Children's Hospital.

Andere acties konden eveneens rekenen op massale steun. De krant Manchester Evening News wilde een half miljoen pond ophalen voor de gezinnen van de slachtoffers. Voor de crowdfundingactie was 30 dagen uitgetrokken, maar de teller stond dinsdagavond al op bijna 498.000 pond (circa 577.000 euro).

Islamitische Staat eiste de verantwoordelijkheid voor het bloedbad op. Een Amerikaanse topfunctionaris liet daarop weten dat die claim nog niet is geverifieerd. "Ze eisen de verantwoordelijkheid op voor praktisch iedere aanslag'', stelde de chef van de Amerikaanse inlichtingendiensten, Dan Coats.

De Britse politie arresteerde dinsdag een 23-jarige verdachte in verband met de aanslag.