Clicky


Kiezers: eerste formatiepoging duurde te lang

Kiezers: eerste formatiepoging duurde te lang
21-05-2017 10:00 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

AMSTERDAM - Twee derde van de Nederlanders vindt dat de eerste formatiepoging te lang heeft geduurd en dat al veel sneller de conclusie had moeten worden getrokken dat de combinatie VVD-CDA-D66-GroenLinks niet zou werken. Dat blijkt uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond.

Vier op de tien ondervraagden, vooral kiezers van PVV, SP en 50PLUS, vinden dat er nieuwe verkiezingen moeten komen als er geen meerderheidsregering kan worden gevormd. Drie op de tien opteren in dat geval voor een minderheidskabinet.

De Hond vroeg de deelnemers aan zijn enquête ook of zij vinden dat vrouwelijke politieagenten een hoofddoek mogen dragen. Nee, antwoordde een meerderheid (74 procent). PVV-stemmers zijn het felst tegen (95 procent). Van de kiezers van GroenLinks vindt 61 procent dat agentes juist wel een hoofddoek mogen dragen.

De uitspraken van ex-staatssecretaris Fred Teeven over bezuinigingen op de rechtsbijstand om de verdediging van verdachten te verzwakken, vinden geen genade in de ogen van de kiezers: 65 procent vindt dat de rechtsstaat in de kern wordt aangetast.