Clicky


Fraude bij één op de vier gecontroleerde vrachtwagens in België

Fraude bij één op de vier gecontroleerde vrachtwagens in België
16-05-2017 19:41 | België | auteur Redactie [FE]

BRUSSEL - Bij een grote controle op vrachtverkeer werd dinsdag voor 42.274 euro aan boetes geïnd. Vrachtwagens werden onder meer gecontroleerd op manipulatie van de tachograaf.

Bij ongeveer één op de vier gecontroleerde vrachtwagen bleek er inderdaad sprake van fraude. Daarnaast werden er nog een waslijst andere inbreuken vastgesteld, zegt de Belgische politie.

In totaal werden 46 vrachtwagen gecontroleerd waarvan er 11 geknoeid hadden met de tachograaf.

“Drie bleken te beschikken over frauduleuze hardware om de tachograaf te manipuleren waardoor er rust wordt geregistreerd tijdens het rijden, drie reden zonder bestuurderskaart in de tachograaf, vier reden met een magneet op de impulsgever waardoor er rust werd geregistreerd tijdens het rijden en één reed met een valse verlofbrief", aldus de politie

De politie betrapte ook vijf vrachtwagens op manipulatie van hun Ad-Blue, waardoor het leek alsof ze minder stikstofdioxide uitstootten. Nog vijf chauffeurs bleken niet in orde met hun rij- en rusttijden, één lading was niet gezekerd, één chauffeur had geen vervoersvergunning en één geen bestuurdersattest.

Bij nog eens drie vrachtwagens was er sprake van sociale fraude, bij één vrachtwagen was het technische keuringsbewijs vervallen, bij één vrachtwagen was de tachograaf niet reglementair geijkt en bij een laatste was de snelheidsbegrenzer gemanipuleerd.

De politie legde tien vrachtwagens aan de ketting. Ze mogen pas weer verder rijden wanneer alles in orde is.