Clicky


Politie opent speciaal aangifteloket ladingdiefstal

Politie opent speciaal aangifteloket ladingdiefstal
16-05-2017 08:00 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie [FE]

ZOETERMEER - Vanaf 15 mei kan iedere ondernemer 24 uur per dag aangifte doen van ladingdiefstal via 088-0087444. Het bedrijfsleven en de politie willen met dit aangifteloket het aantal ladingdiefstallen terugdringen. Omdat de logistiek nooit stilstaat, is het belangrijk dat ondernemers zonder tijdverlies en ongeacht de plaats en tijd aangifte kunnen doen.

Aangifte doen is zowel voor het opsporen van verdachten als voor het terugdringen van het aantal diefstallen belangrijk. De politie kan met het speciale nummer de kwaliteit van de vastgelegde informatie verbeteren waardoor de kans om verdachten op te sporen, stijgt.

Transportcriminaliteit groeit

Aangiftes zijn een belangrijke bron van informatie voor het opsporen en bestrijden van transportcriminaliteit. Op basis van een gedeeld en volledig beeld kan de politie effectievere maatregelen treffen. En dat is nodig: uit de kwartaalcijfers van de Landelijke Eenheid blijkt dat het aantal ladingdiefstallen en pogingen daartoe in het eerste kwartaal van dit jaar maar liefst 46 procent hoger ligt dan hetzelfde kwartaal in 2016. Arthur van Dijk, voorzitter van Transport en Logistiek Nederland en Ambassadeur Transportcriminaliteit: “Om te voorkomen dat deze stijging doorzet zijn maatregelen als dit aangifteloket hard nodig.”

Hoe werkt het

Bij melding binnen kantooruren wordt de aangifte meteen opgenomen. Gaat het om aangiften buiten kantooruren, dan wordt het incident geregistreerd en zoekt de politie de eerstvolgende werkdag contact om de aangifte op te nemen. Als er een snelle opvolging nodig is dan onderneemt de politie direct actie.

Het loket is bestemd voor transportvoertuigen die inclusief lading zwaarder dan 3500 kilogram zijn. Later wordt het ook mogelijk aangifte in het Duits en Engels te doen,. Het telefoonnummer van het loket, 088-0087444, is al het nummer voor aangiften voor gestolen voertuigen. Ondernemers hoeven nu dus nog maar één nummer te bellen voor aangiften van zowel diefstal van een vrachtauto of lading. In noodgevallen, heterdaad of verdachte situaties blijft 112 het nummer dat ondernemers kunnen bellen.

Het aangifteloket is een initiatief van de Landelijke Eenheid Nationale Politie en is gebaseerd op het Actieplan Transportcriminaliteit 2017-2018. Binnen het actieplan wordt door politie, justitie, verzekeraars, Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit, Rijkswaterstaat en de transport- en logistieke sector, waaronder Transport en Logistiek Nederland, TAPA en evofenedex samengewerkt.

De aanpak van transportcriminaliteit is benoemd tot speerpunt binnen het Nationaal Platform Criminaliteitsbeheersing (NPC) en de activiteiten op grond van het actieplan zijn geborgd in het NPC Actieprogramma. Het NPC richt zich onder voorzitterschap van de minister van Veiligheid en Justitie op de aanpak van criminaliteit gericht tegen het bedrijfsleven.