Clicky


Koningsdag in Tilburg 'prachtige verjaardag'

Koningsdag in Tilburg 'prachtige verjaardag'
27-04-2017 15:05 | Binnenland | auteur ANP

TILBURG - Een opgetogen en jarige koning Willem-Alexander heeft aan het eind van zijn bezoek aan Tilburg iedereen bedankt. "Dit is Tilburg, dit is het hart van Brabant. Jullie zijn boven jezelf uitgestegen. Het was een feest mijn verjaardag hier met jullie allemaal te vieren.''

Het koninklijk gezelschap arriveerde even na 11.00 uur per trein in de Brabantse stad om er Koningsdag te vieren. Kort daarvoor stelde de koning vanuit de trein met een bericht en een foto een instagramaccount in gebruik. Het Koninklijk Huis had al een Facebookaccount, een Twitteraccount en een YouTubekanaal.

Er was in Tilburg veel politie en beveiliging op de been, maar het gezelschap zag er ontspannen uit en deed mee met veel activiteiten. Ook Amalia, Ariane en Alexia, de dochters van de koning, schudden tientallen handen met mensen in het publiek. De 'grote' prinsessen en de prinsen lieten zich eveneens niet onbetuigd bij alle activiteiten.

Tijdens de wandeling, die ruim twee uur duurde, waren er veel verwijzingen naar de Tilburgse cultuur en tradities, zoals textiel, carnaval, kermis, onderwijs en techniek maar ook Roze Maandag, een onderdeel van de Tilburgse kermis. Het ensemble, van Jan Taminiau, dat koningin Máxima droeg tijdens het bezoek aan Tilburg is vanaf vrijdag te zien in het TextielMuseum.

Een concert met Brabantse/Tilburgse artiesten als Guus Meeuwis, Gers Pardoel en Kenny B op een vol Piusplein vormde het slot van de koninklijke wandeling door de stad. Burgemeester Peter Noordanus zei in zijn afscheidswoord erg trots te zijn op "mijn Tilburgers'', die er een "geweldig feest'' van hebben gemaakt. De gemeente denkt dat er enkele tienduizenden mensen aanwezig waren.

Uit de Koningsdag-enquête van bureau Ipsos in opdracht van de NOS blijkt dat steeds meer mensen (zeven op de tien) zijn te spreken over de manier waarop Willem-Alexander zijn rol als koning invult.