Clicky


Voorlopig geen vrachtwagenparkeerplaats in Terneuzen

Voorlopig geen vrachtwagenparkeerplaats in Terneuzen
21-04-2017 11:20 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie [FE]

TERNEUZEN - Voorlopig komt er geen (gratis) vrachtwagenparkeerplaats in Terneuzen. Dit concludeerden Provincie Zeeland, de Zeeuws-Vlaamse gemeenten, Zeeland Seaports, TLN, EVO, BZW, waterschap Scheldestromen, Rijkswaterstaat en Politie na een bestuurlijk overleg in april 2017. De partijen zoeken al geruime tijd naar een oplossing voor de problematiek van het vrachtwagenparkeren in Zeeuws-Vlaanderen.

De afgelopen periode is de haalbaarheid van een gratis vrachtwagenparkeerplaats in de Koegorsstraat in Terneuzen onderzocht. Niet alle partijen zien de meerwaarde hiervan; er is daarom onvoldoende (financiële) steun voor het plan. Ook maken partijen uit de transportsector zich zorgen voor scheve concurrentie, omdat Nederlandse transporteurs op eigen terrein voorzieningen moeten aanleggen voor hun chauffeurs.

“We moeten daarom concluderen dat het op dit moment geen haalbare kaart is om een parkeerplaats in Terneuzen te realiseren”, aldus gedeputeerde Van der Maas.

Het internationale vrachtverkeer van en naar de havens wordt steeds meer uitgevoerd door internationale bedrijven. Als gevolg van het rijtijdenbesluit moeten chauffeurs mogelijkheden hebben om invulling te geven aan hun rustperiodes. Hierdoor is er een toenemende behoefte aan (beveiligde) vrachtwagenparkeerplaatsen met servicevoorzieningen als toiletten of douches.

Die zijn er nu niet. En dat betekent in de praktijk dat buitenlandse chauffeurs op of langs de openbare weg  parkeren. Dat gebeurt ook in Zeeuws-Vlaanderen. Sinds juli 2014 wordt in België gehandhaafd op een verbod op het doorbrengen van de weekendrust door vrachtwagenchauffeurs in een voertuig. Hierdoor ontstaat er in diverse grensregio's, waaronder in Zeeuws-Vlaanderen overlast.

Gedeputeerde Van der Maas: "Als Provincie zien we nog steeds een duidelijk belang van een goede vrachtwagenparkeerplaats in Zeeuws-Vlaanderen. Wij zijn bereid om hier ook een financiële bijdrage voor beschikbaar stellen. Maar we kunnen dit alleen gezamenlijk in de regio oplossen. Als er in de toekomst initiatieven vanuit de regio ontstaan, denken we als Provincie graag weer mee."