Clicky


Malafide taxichauffeurs Schiphol gepakt

Malafide taxichauffeurs Schiphol gepakt
14-04-2017 16:06 | Binnenland | auteur ANP

SCHIPHOL - Acht taxichauffeurs zijn deze week aangehouden omdat ze zich schuldig zouden hebben gemaakt aan oplichting, afpersing en/of beroving van klanten op Schiphol. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt ze ervan dat ze buitenlandse toeristen buitensporig hoge prijzen rekenden voor een rit naar Amsterdam en omgeving.

Het onderzoek begon in november vorig jaar, nadat meerdere mensen aangifte hadden gedaan van dit soort praktijken. Als de passagiers weigerden te betalen, werden ze onder druk gezet. Zo moest een man uit Zweden 595 euro betalen voor een taxirit van de luchthaven naar het centrum van Amsterdam. Hij had 300 euro cash bij zich, die uit zijn portemonnee is gepakt. Vervolgens werd hem gezegd dat het maar 200 euro was en moest hij de rest pinnen. Daarbij is ook zijn camera afgepakt.

Ook een Japanner was de pineut. Hij moest 300 euro betalen voor een ritje van Schiphol naar zijn hotel op de Amsteldijk. Toen hij dit weigerde, bleven de deuren net zo lang op slot totdat hij had betaald.

Vier van de acht chauffeurs zijn inmiddels weer vrij. Ze blijven nog wel verdacht. In het onderzoek vond de politie verder een vuurwapen en twee stroomstootwapens in de woning van een verdachte en in de taxi van een andere. De rechter-commissaris beslist vrijdagmiddag over het voorarrest van de andere vier.

Volgens het OM hebben de chauffeurs vermoedelijk in verschillende samenstellingen samengewerkt. De wijze waarop dat precies ging en de intensiteit ervan wordt nog nader onderzocht, liet een woordvoerster weten.

De chauffeurs hadden geen taxivergunning voor Schiphol en waren actief in het openbare gedeelte van de luchthaven, aldus het OM.

Foto's

  • KLM Touringcar
    KLM Touringcar
  • Sipke Appel
    PH-KVG (MSN 20211)
  • Sipke Appel
    PH-CKA (MSN 33694)
  • Sipke Appel
    Reg: F-GKXZ (MSN 4137)