Clicky


Toshiba vraagt faillissement aan voor nucleaire tak

Toshiba vraagt faillissement aan voor nucleaire tak
29-03-2017 10:45 | Buitenland | auteur ANP/BLOOMBERG

NEW YORK - De Amerikaanse nucleaire divisie van Toshiba, Westinghouse, heeft faillissement aangevraagd bij de rechtbank in New York. Het noodlijdende Japanse technologieconcern maakte vorige maand al bekend omgerekend miljarden euro's af te schrijven op de tak.

Het nucleaire bedrijf, dat verantwoordelijk is voor de technologie in ongeveer de helft van alle kerninstallaties ter wereld, kampt met enorme kostenoverschrijdingen en vertragingen bij projecten. Westinghouse heeft een kleine 10 miljard dollar aan schulden uitstaan, waarvan 1,3 miljard bij Toshiba.

Toshiba maakte woensdag bekend dat het verlies voor het boekjaar dat tot eind deze maand loopt door de problemen met Westinghouse kan oplopen naar 8,4 miljard euro. Half februari werd nog gerekend op 3,3 miljard euro verlies. Zorgen over Westinghouse en de financiële gevolgen gaven Toshiba al eerder een enorme dreun op de beurs van Tokio.

Investeerders reageerden enthousiast op de mogelijkheid van een faillissement van Westinghouse. Sinds berichten daarover rondzingen ging het aandeel van Toshiba in een week tijd zo'n 20 procent omhoog, omdat daarmee een groot financieel risico weg kan vallen.

Het gat dat Westinghouse in de balans van Toshiba slaat, moet worden opgevuld door de verkoop van een groot deel van zijn geheugenchipdivisie. Het Japanse conglomeraat, dat verder onder meer actief is op het gebied van computers en printers, spoorwegen en liften, dreigt verder door herhaaldelijk uitstel van zijn jaarrapportage zijn beursnotering in Japan te verliezen.