Clicky


Oranje levert wanprestatie tegen Bulgarije

Oranje levert wanprestatie tegen Bulgarije
26-03-2017 00:20 | Sport | auteur ANP

SOFIA - Voor de tweede keer op rij dreigt het Nederlands elftal een grote eindronde te moeten missen. Het WK van volgend jaar zomer in Rusland is plotseling heel ver weg na de wanprestatie die Oranje zaterdag op bezoek bij het povere Bulgarije leverde (2-0).

Het elftal van bondscoach Danny Blind zakte van de tweede naar de vierde plaats in de poule. Alleen de groepswinnaar plaatst zich rechtstreeks voor het WK. Acht nummers twee van negen poules krijgen een herkansing in de play-offs.

Nog nooit eerder in een kwalificatieduel stond Oranje zoals zaterdag in Sofia na twintig minuten met 2-0 achter. Matthijs de Ligt, de jongste naoorlogse debutant, verkeek zich na vijf minuten volledig op een hoge bal waardoor Spas Delev kon scoren. De pas zeventienjarige verdediger van Ajax ging ook niet vrijuit bij de tweede treffer van dezelfde Bulgaarse aanvaller.

Blind vertrouwde de talentvolle tiener toen bleek dat de geblesseerde Stefan de Vrij niet kon spelen. Hij had ook voor Joël Veltman of de linksbenige Wesley Hoedt kunnen kiezen. De Ligt is nog maar net basisspeler van Ajax en had in recente uitwedstrijden van zijn ploeg tegen FC Kopenhagen en Excelsior schuld aan twee tegentreffers. De bondscoach verloste De Ligt in de rust uit zijn lijden en koos alsnog voor Hoedt. Tegelijkertijd loste de gepasseerde Wesley Sneijder zijn ploeggenoot Georginio Wijnaldum af.

Het ging veel te ver om het falen van Oranje alleen aan De Ligt op te hangen. Het Nederlands elftal leverde een collectieve wanprestatie in het slecht bezette Vasil Levski-stadion. Inspiratie, lef, tempo en leiderschap ontbraken in het spel van de nummer drie van het laatste WK. Zelfs een ervaren speler als Kevin Strootman deelde in de malaise. Hij bleef de bal voor rust maar inleveren bij een tegenstander. Slechts één kans kreeg Nederland voor rust. Bas Dost schiet in Portugal uit alle standen raak maar trapte nu hopeloos naast.

Met Sneijder en Hoedt veranderde er aanvankelijk weinig. Sterspeler Arjen Robben miste een kans op de aansluitingstreffer voordat Blind koos voor Luuk de Jong als extra spits. Het mocht allemaal niet helpen. Een deel van de meegereisde aanhang zong zelfs even: Danny rot op.