Clicky


KLM terug naar tekentafel om bezuinigingen

KLM terug naar tekentafel om bezuinigingen
24-03-2017 21:03 | Arbeidsvoorwaarden | auteur ANP

AMSTERDAM - Het is allerminst zeker of de bezuinigingsmaatregel van KLM om op elke intercontinentale vlucht een steward of stewardess minder in te zetten, overeind blijft. Dat is de uitkomst van overleg tussen vakbonden en het luchtvaartbedrijf. FNV zegt dat de maatregel is geschrapt. Een woordvoerder van KLM zegt "dat het genuanceerder ligt''.

Volgens het luchtvaartbedrijf is het gemeenschappelijke doel wel om de maatregel van tafel te krijgen, waarbij gekeken wordt naar andere maatregelen om de kosten te drukken of de productiviteit te verhogen. KLM zal ondertussen circa 200 nieuwe medewerkers aannemen. Dat is nodig om op een deel van de vluchten de maatregel terug te kunnen draaien. Dat zal in stappen gebeuren, met januari 2018 als einddatum.

Als de bonden en KLM toch niet tot een akkoord komen, dan zet KLM weer het mes in de extra "productiecapaciteit". De luchtvaartmaatschappij gaf wel aan er vertrouwen in te hebben dat de maatregel wordt teruggedraaid.

Vorig jaar kondigde KLM de maatregel aan, die voor een fikse bezuiniging moet zorgen. Bonden kwamen in opstand en voor het eerst in de geschiedenis van de KLM voerde het cabinepersoneel actie. FNV weigerde te beginnen met onderhandelingen over de cao voor cabinepersoneel, zolang de vliegtuigmaatschappij zou volharden in haar bezuinigingsmaatregel.

De cao voor het cabinepersoneel verliep vorig jaar april af en geldt voor 10.000 medewerkers.

Foto's

  • KLM Touringcar
    KLM Touringcar
  • Sipke Appel
    PH-KVG (MSN 20211)
  • Sipke Appel
    PH-CKA (MSN 33694)
  • Sipke Appel
    PH-BXU (MSN 33028)