Clicky


'Air France stap dichter bij akkoord piloten'

'Air France stap dichter bij akkoord piloten'
24-03-2017 14:20 | Arbeidsvoorwaarden | auteur ANP

PARIJS - Air France heeft een belangrijke stap gezet richting een oplossing voor een reeks meningsverschillen met de grootste pilotenvakbond SNPL. Dat schrijft de Franse zakenkrant Les Echos vrijdag.

De directie heeft met de pilotenbond afspraken gemaakt over de salarissen van copiloten bij prijsvechter Transavia in Frankrijk. Die verdienen fors minder dan hun collega's bij Air France en dat was de bond een doorn in het oog. Het was in december aanleiding voor een driedaagse staking.

Een akkoord over dit twistpunt was een harde voorwaarde van SNPL om aan onderhandelingen te beginnen over de nieuwe toekomstplannen van topman Jean-Marc Janaillac. Zonder instemming van de machtige pilotenbond kan het Franse zusterbedrijf van KLM die niet uitvoeren.

Air France wil een beperkt deel van de vloot onderbrengen in een nieuw dochterbedrijf. Dat moet vanaf komend najaar met lagere kosten marktaandeel gaan heroveren op routes binnen en buiten Europa waar de opbrengsten door felle concurrentie het zwaarst onder druk staan.

De piloten hebben bedongen dat zij met behoud van al hun arbeidsvoorwaarden bij het nieuwe dochterbedrijf kunnen worden ingezet. Eerder bleek al dat een meerderheid van de vliegers het plan in dat geval willen steunen. Een handtekening van de vakbonden ontbreekt evenwel nog.

De kostenvoordelen bij het nieuwe bedrijf moeten vooral komen van de inhuur van nieuw, goedkoper cabinepersoneel. De stewards en stewardessen die nu bij Air France vliegen, zijn dan ook fel tegen. Zij vrezen dat zijn straks binnen hun eigen bedrijf concurrentie krijgen van goedkopere collega's.

Foto's

  • Sipke Appel
    Reg: F-GKXZ (MSN 4137)
  • Transavia - PH-XRY
    Transavia - PH-XRY
  • Transavia PH-HZJ
    Transavia PH-HZJ
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,179
Diesel1,956

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions