Clicky


Vier doden en 29 gewonden na aanslag Londen

Vier doden en 29 gewonden na aanslag Londen [+foto's]
22-03-2017 19:02 | Buitenland | auteur ANP

LONDEN - Bij een aanslag bij het Britse parlement in Londen zijn woensdag vier mensen om het leven gekomen, onder wie een agent en de aanslagpleger. Ook raakten volgens de Britse autoriteiten tenminste 29 mensen gewond.

De dader reed met een auto in op voetgangers op de Westminster Bridge. Even verderop kwam de wagen tegen een hek tot stilstand. Daarna stapte de bestuurder uit en viel hij met een mes politiemensen aan bij het parlementsgebouw. De dader, wiens identiteit nog niet bekend is, bracht een agent fatale verwondingen toe en werd vervolgens neergeschoten door de politie.

Ooggetuigen omschreven tegenover Britse media de paniek die uitbrak op de brug. ,,Mensen renden alle kanten op'', vertelde een vrouw die vanuit een toerbus slachtoffers op de brug zag liggen. Een man vertelde hoe al snel ,,de hel losbrak'': de hulpdiensten kwamen uit alle richtingen toegesneld en grendelden het gebied af.

De Britse premier Theresa May was tijdens de aanslag aanwezig in het parlementsgebouw. Ze werd door haar beveiligers afgevoerd en in veiligheid gebracht. Over het motief voor de aanval is nog niets bekend, maar de politie liet weten voorlopig uit te gaan van een terreurdaad. Het voorval vond precies een jaar na de aanslagen in Brussel plaats.

Wereldwijd werd met afschuw gereageerd op het terroristisch geweld in de Britse hoofdstad. De Nederlandse premier Mark Rutte reageerde ontzet en sprak over ,,afschuwelijke beelden'' uit Londen. Ook onder anderen de Franse president François Hollande, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Amerikaanse president Donald Trump spraken hun medeleven uit.

Bij de aanslag op de brug raakten onder anderen drie Franse scholieren gewond. Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken zei woensdag aan het begin van de avond geen aanwijzingen te hebben dat er Nederlanders zijn onder de slachtoffers. ,,Maar dat kunnen we in dit stadium ook nog niet uitsluiten.''