Clicky


VS en GB weren elektronica in vliegtuigen

VS en GB weren elektronica in vliegtuigen
21-03-2017 15:56 | Burgerluchtvaart | auteur ANP/RTR

WASHINGTON - Luchtreizigers die vanaf een aantal Arabische en Turkse vliegvelden naar de Verenigde Staten willen reizen, mogen voortaan geen grote elektronische apparatuur meer meenemen als handbagage. Alles wat groter is dan een mobiele telefoon, zoals de veelgebruikte laptop, moet vanaf dinsdag in een koffer en verdwijnt in het vrachtruim van het vliegtuig.

Het Verenigd Koninkrijk meldde later eenzelfde besluit. Op directe vluchten uit Turkije, Libanon, Jordanië, Egypte, Tunesië en Saoedi-Arabië naar Londen zijn voortaan telefoons, laptops en tablets die groter zijn dan 16 bij 9,3 centimeter taboe in de cabine. Ook die moeten in het vrachtruim mee. Een noodzakelijk en proportioneel besluit, noemde premier May de maatregel.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) laat in een reactie weten dat een soortgelijke maatregel in Nederland niet aanstaande is. "Op dit moment is daar geen aanleiding toe'', aldus de NCTV.

De Amerikaanse regels gelden voor reizigers van Royal Jordanian Airlines, Egypt Air, Turkish Airlines, Saudi Arabian Airlines, Kuwait Airways , Royal Air Maroc, Qatar Airways, Emirates en Etihad Airways. De verscherpte maatregelen gelden vanwege terreurdreiging. Volgens het ministerie van Binnenlandse Veiligheid hebben terroristen de burgerluchtvaart als doelwit gekozen en proberen ze explosieven in de toestellen te smokkelen.

Omroep CNN, die zich baseert op een bron bij de overheid, zei dat het verbod op elektronica in de handbagage verband houdt met informatie over al-Qaeda op het Arabisch Schiereiland. Die informatie zou kortgeleden in handen van de Amerikanen zijn gevallen na een inval door commando's in Jemen.

De nieuwe regels voor elektronica aan boord gelden voor vluchten die naar de VS vertrekken vanaf de luchthavens Queen Alia International Airport, Cairo International Airport, Ataturk International Airport, King Abdul-Aziz International Airport, King Khalid International Airport, Kuwait International Airport, Mohammed V Airport, Hamad International Airport, Dubai International Airport en Abu Dhabi International Airport.