Clicky


OM: 'Wegwerkers slachtoffer van onoplettendheid vrachtwagenchauffeur'

OM: 'Wegwerkers slachtoffer van onoplettendheid vrachtwagenchauffeur'
16-03-2017 13:39 | Ongevallen | auteur Redactie [FE]

UTRECHT - De nu 36-jarige vrachtwagenchauffeur uit Lelystad die op 23 oktober 2014 een dodelijk verkeersongeval veroorzaakte op de A12 bij Harmelen is er nog altijd 'kapot' van. Die nacht reed hij twee wegwerkers aan, de een raakte zwaargewond, de ander overleed ter plaatse. De officier van justitie eiste vandaag een maximale werkstraf en een ontzegging van de rijbevoegdheid.

De verdachte gaf op de zitting aan nog altijd niet te weten wat er precies is gebeurd. Er waren die nacht wegwerkzaamheden aan de gang. Waarschuwingssignalen gaven aan dat de snelheid geminderd moest worden en de rijbaan verlaten moest worden: matrixborden met 90 en 70 kilometer, pijlen, rode kruizen en een botsabsorber.

Desondanks reed de chauffeur zonder vaart te minderen door de wegafzetting heen. Door de botsing ontstond een kettingreactie en raakte één van de slachtoffers bekneld tussen twee auto’s. Zijn beide benen werden door de botsing geamputeerd en hij overleed door bloedverlies en shock. Het andere slachtoffer raakte zwaargewond aan neus, kaak, kin, jukbeenderen en tanden, hij houdt er blijvend hersenletsel aan over.

Op de zitting gaf de verdachte aan geen verklaring te hebben voor zijn gedrag. Hij was uitgerust, en zou weliswaar gaan scheiden maar daar had hij die middag een goed gesprek over gehad. Vlak voor het ongeval had hij nog gebeld, maar dat gesprek ging over het werk en verliep rustig.

Sinds het ongeluk heeft de verdachte zijn baan en huis verloren en heeft hij te kampen met schuldgevoelens en psychische klachten. De officier van justitie woog dit mee in haar strafeis, maar lette ook op de fatale, desastreuze gevolgen. Over een afstand van 1200 meter stond een veelvoud aan signalen.

“Hij ziet dit alles niet”, zo zei de officier tijdens het requisitoir, “en dit betekent dat hij in ruim 40 seconden alles heeft gemist. Hij minderde geen vaart, hij was niet aan het bellen of whatsappen … wat deed hij wel? Hoe dit heeft kunnen gebeuren blijft onduidelijk maar één ding staat vast: hij lette niet op de weg.”

Deze onoplettendheid merkte ze aan als zeer onvoorzichtig. Gelet op alle omstandigheden eiste ze een werkstraf van 240 uur, zes maanden gevangenisstraf voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar, en een ontzegging van de rijbevoegdheid voor een periode van twee jaar. Ook vroeg ze de vordering van de benadeelde partijen toe te wijzen.  De rechtbank doet over twee weken uitspraak.