Clicky


Winstdaling Lufthansa door stakingen

Winstdaling Lufthansa door stakingen
16-03-2017 09:56 | Zakelijk Nieuws | auteur ANP

FRANKFURT - Lufthansa heeft de operationele winst afgelopen jaar zien afnemen, mede als gevolg van een reeks stakingen. Voor dit jaar voorziet de Duitse luchtvaartgroep een verdere lichte daling. Waar de brandstofprijzen weer een stijgende lijn vertonen, doen de ticketprijzen dat bepaald nog niet.

Lufthansa rapporteerde donderdag een operationele winst (ebit), exclusief eenmalige posten, van 1,75 miljard euro. In dat cijfer, dat 3,6 procent lager ligt dan een jaar eerder, zijn wel de kosten meegerekend van de stakingen waar het bedrijf in 2016 mee te maken kreeg. Die worden geraamd op zo'n 100 miljoen euro.

Met name met de piloten vocht Lufthansa de laatste drie jaar een verbeten strijd uit, niet alleen over arbeidsvoorwaarden maar ook over de toekomstplannen voor de groep. Het bedrijf ziet met name groeimogelijkheden in het lagekostensegment. De vliegers vreesden dat dit hun positie zou aantasten. Deze week werd een principe-akkoord bereikt dat voor alle twistpunten een oplossing biedt.

De omzet van Lufthansa, waar ook Eurowings, Swiss, Austrian en Brussels Airlines toe behoren, nam vorig jaar met 1,2 procent af tot 31,7 miljard euro. De luchtvaartmaatschappijen binnen de groep vervoerden meer passagiers, maar door hevige concurrentie daalden de ticketprijzen flink. Lufthansa denkt dat die daling dit jaar doorzet, maar wel wat minder sterk.

"Het blijft noodzakelijk om onze kosten verder te verlagen'', benadrukte topman Carsten Spohr. "Dat is de enige manier om de daling van de inkomsten en de hogere uitgaven aan brandstof het hoofd te bieden, en tegelijkertijd onze financiële stabiliteit te behouden en te versterken.''