Clicky


Zone 2-reachtrucks gaan ontvlambare oplosmiddelen verwerken bij Kommerling UK

Zone 2-reachtrucks gaan ontvlambare oplosmiddelen verwerken bij Kommerling UK
14-03-2017 10:18 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie [FE]

SHOREHAM(GB) - Kommerling UK heeft de veiligheid en productiviteit verbeterd op de locatie in Lancashire (VK) met een reeks nieuwe explosiebestendige vorkheftrucks. Het overschakelen van Zone 1-reachtrucks op Zone 2-reachtrucks heeft ook geholpen bij het verlagen van de kosten.

“We hebben hier verschillende ontvlambare, op oplosmiddelen gebaseerde materialen in IBC-containers en trommels van 200 en 25 liter; deze gebruiken we tijdens het productieproces,” aldus Mick Ollerton, Warehouse Manager bij de Kommerling-locatie in Preston. De hoofdactiviteit op de locatie is het produceren van de hoogwaardige CILBOND-primers en -bevestigingsmiddelen voor in de automotive-industrie.

Om voor een maximale veiligheid te zorgen, heeft het bedrijf recent vier nieuwe reachtrucks met explosiebescherming geïntroduceerd in het grondstoffenwarenhuis, formeel geclassificeerd als Zone 2-gebied.  Pyroban® heeft een volledige explosiebeschermingsconversie uitgevoerd voor de UniCarriers TERGO®-reachtrucks. Ze zijn nu voorzien van system6000™ om ervoor te zorgen dat ze geen ontstekingsbron kunnen vormen als per ongeluk ontvlambare gassen vrijkomen.

system6000 van Pyroban detecteert vele verschillende mogelijke gevaren met pellistortechnologie voor het detecteren van gassen en dampen. Het systeem waarschuwt de operator en schakelt vervolgens de reachtrucks veilig uit als er een gevaarlijke hoeveelheid damp vrijkomt. Daarnaast worden de reachtrucks gebruikt in de opslagruimte voor voltooide goederen, met verschillende flashpoints, temperaturen en materialen.

De meeste truckonderdelen hebben door Pyroban een nieuwe behuizing gekregen met beperkte openingen. De vorken zijn bekleed met roestvrij staal. Om ervoor te zorgen dat de motoren, remmen, elektronica en andere onderdelen onder de zelfontbrandingstemperatuur van de ontvlambare oplosmiddelen blijven, wordt de oppervlaktetemperatuur gekoeld tot T4 (135 graden Celsius). De trucks zijn ook uitgerust met een wagenparkbeheersysteem dat door Pyroban is beveiligd.

De nieuwe reachtrucks zijn ingevoerd ter vervanging van een ouder wagenpark met een ouder Pyroban-systeem. Mick Ollerton, die al 25 jaar werkzaam is op de locatie, geeft uitleg: “We waren tevreden met het oudere system5000 van Pyroban omdat hiermee trucks werden uitgeschakeld wanneer er gas of dampen werden gedetecteerd, zodat er geen gevaarlijke situaties ontstonden.” De locatie had voorheen ook een reachtruck met een hoger beschermingsniveau, namelijk voor Zone 1. 

“Dankzij risicobeoordelingen en een kleine verandering aan ons proces hebben we de Zone 1-truck kunnen vervangen door een nieuwe Zone 2-truck,” aldus Mick.  “Hierdoor hebben we de totale eigendomskosten van het wagenpark kunnen verlagen en hebben we de veiligheid verbeterd door operators op problemen te kunnen wijzen.” 

“Veiligheid is van groot belang voor Kommerling, maar het was in dit geval ook belangrijk om de juiste trucks te gebruiken,” legt Alex Grice uit, Sales Executive bij UniCarriers UK Ltd. “Door te werken met Pyroban hebben we nu een voordelige reachtruck die niet alleen goed werkt in smalle gangpaden, maar die ook veilig is en voldoet aan de relevante wetgeving.”

De nieuwe reachtrucks met explosiebescherming zijn gecertificeerd voor de gasgroepen IIA en IIB en hebben volledige CE-goedkeuring in overeenstemming met de ATEX 2014/34/EU-richtlijn en de EN1755:2000+A2:2013-norm. Er is ook schriftelijke toestemming van UniCarriers in overeenstemming met ISO 3691-1:2011.

Pyroban voert jaarlijkse Ex-ASA-inspecties uit voor nieuwe reachtrucks op basis van de gebruikersvereisten van EN60079/17 om ervoor te zorgen dat de veiligheid en integriteit gedurende de levensduur van het wagenpark behouden blijven. Er zijn speciaal servicetechnici opgeleid om ervoor te zorgen dat systemen regelmatig worden onderhouden in overeenstemming met het handboek voor het behoud van veiligheid.

Kommerling heeft de veiligheid in ‘veilige gebieden’ naast de gevaarlijke Zone 2-gebieden verbeterd met Gascheka duo™ van Pyroban. De oplossing voor gasdetectie en automatische uitschakeling is aangebracht op een elektrische vorkheftruck van UniCarriers die wordt gebruikt voor marshalling, voornamelijk buiten.