Clicky


Staking in met sluiting bedreigde glasfabriek Schiedam

Staking in met sluiting bedreigde glasfabriek Schiedam
13-03-2017 09:52 | Arbeidsvoorwaarden | auteur ANP

SCHIEDAM - Werknemers van de Schiedamse flessenfabriek van Owens Illinois hebben maandag voor onbepaalde tijd het werk neergelegd. Zij willen een beter sociaal plan voor de mensen die hun baan verliezen doordat het Amerikaanse moederbedrijf de vestiging wil sluiten.

De vakbonden FNV en CNV willen een betere ontslagvergoeding dan Owens Illinois tot dusver bereid bleek te bieden. Ook eisen zij dat een eigen bijdrage van werknemers in hun omscholingskosten wordt geschrapt.

In de fabriek van Owens Illinois in Schiedam worden bierflessen gemaakt. Die productie wil bet bedrijf verplaatsen naar andere vestigingen in Polen en Duitsland. Daardoor staan 230 van de in totaal 850 banen in Nederland op de tocht. De andere fabrieken in ons land staan in Maastricht en Leerdam.

"Mensen moeten de gelegenheid krijgen iets anders te gaan doen'', vindt onderhandelaar Agostino di Giacomo Russo van CNV. "Daar hoort omscholing bij.'' Verder stelt hij dat het Owens Illinois slechts om winstmaximalisatie te doen is. "Voor een appel en een ei de deur achter je dicht trekken is er dan niet bij.''

FNV is evenmin overtuigd van de noodzaak van de sluiting en wijst erop dat ook de ondernemingsraad er nog geen advies over heeft uitgebracht. De onderbouwing rammelt volgens de bond aan alle kanten. "Dit moet echt anders en veel beter'', aldus bestuurder Ali Gündüz.