Clicky


Uitzendkrachten op Schiphol krijgen flinke nabetaling dankzij FNV

Uitzendkrachten op Schiphol krijgen flinke nabetaling dankzij FNV
08-03-2017 11:46 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie [FE]

SCHIPHOL - Zo’n 150 uitzendkrachten op Schiphol ontvangen deze week een flinke nabetaling op hun rekening. Uit onderzoek van de FNV bleek dat zij geen ploegen- of onregelmatigheidstoeslagen kregen uitbetaald.

Nadat de misstanden boven tafel kwamen, sloot FNV Luchtvaart een convenant met Menzies World Cargo en uitzendbureau Flexcargo. Jan van den Brink van FNV Luchtvaart: "Een fantastisch resultaat waar de uitzendkrachten zeer blij mee zijn. Naast de nabetaling van de toeslagen levert het in sommige gevallen ook een loonsverhoging op van 40 tot 50 procent."

Zo’n 150 uitzendkrachten die via Menzies en FlexCargo bij DHL en Menzies world Cargo op Schiphol werken, krijgen de nabetalingen over de periode september 2015 tot januari 2016. Ook is afgesproken dat de uitzendkrachten vanaf 1 januari 2016 volgens de geldende cao van de inlener (i.c. DHL en Menzies World Cargo) worden uitbetaald.

Aneta Turek uit Polen werkt sinds juli 2012 voor Flexcargo, dat haar uitleent aan DHL. "Iedereen verdiende 8,23 euro bruto per uur ongeacht of je net nieuw was of al vijf jaar hier werkte. En ongeacht of je overdag, ’s nachts of in het weekend werkte. Ik ben de FNV dankbaar dat ze voor ons de strijd zijn aangegaan. Zonder hun onderzoek  was dit convenant er nooit gekomen. Voor mij gaat het om meer dan het geld. Ik voel me als werknemer weer veilig, ben weer trots op mijn werk en krijg nu een eerlijke beloning."

Ook de 53-jarige Brit Nick Barnes is een van de uitzendkrachten die een nabetaling krijgt. "Sinds april 2016 heb ik een vast dienstverband bij DHL. Daarvoor werkte ik al vijf jaar bij DHL, maar via Flexcargo. Al die tijd werd ik niet conform de DHL-cao uitbetaald. Het heeft veel tijd gekost en ik ben vaak gefrustreerd geweest over de gang van zaken. Maar uiteindelijk is er een beetje gerechtigheid en krijg ik een fatsoenlijke beloning volgens de cao."

Bureau Handhaving en Naleving van de FNV onderzoekt of de cao wordt toegepast en kwam achter de misstanden. Een uitzendkracht en een vaste medewerker die naast elkaar werken in dezelfde loods horen volgens de cao hetzelfde betaald te krijgen volgens het principe ‘gelijk werk, gelijk loon’. Het was een langdurig proces, maar FNV, Menzies en Flexcargo zijn tevreden met de uitkomst en de behaalde resultaten.

De uitzendkrachten werken in de loodsen bij DHL en Menzies World Cargo op Schiphol. Ze laden, lossen, controleren, wegen en labelen vracht, inclusief gevaarlijke stoffen.

Foto's

  • DHL
    DHL
  • KLM Touringcar
    KLM Touringcar
  • Sipke Appel
    PH-KVG (MSN 20211)
  • Sipke Appel
    PH-CKA (MSN 33694)