Clicky


Opnieuw aangifte FNV tegen IKEA-transporteur

Opnieuw aangifte FNV tegen IKEA-transporteur
28-02-2017 17:14 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie [FE]

HILVERSUM - Vakbond FNV doet opnieuw aangifte tegen een transporteur die voor IKEA rijdt. Het bedrijf Samskip Van Dieren zou Oost-Europese chauffeurs uitbuiten, de rij- en rusttijdenwet overtreden en zich daarnaast schuldig maken aan valsheid in geschrifte en discriminatie.

De redactie van het televisieprogramma EenVandaag heeft de aangifte ingezien. Het is de tweede keer dat FNV een IKEA-transporteur voor de strafrechter probeert te krijgen. Eerder gebeurde dat tegen het bedrijf Brinkman uit Emmen. 

Uit inspectierapporten in handen van EenVandaag blijkt dat Samskip Van Dieren vorig jaar al door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) is aangesproken op overtreding van wet- en regelgeving.

Volgens de FNV maakt Samskip zich daarnaast schuldig aan valsheid in geschrifte door chauffeurs valse loonbrieven mee te geven. EenVandaag heeft een aantal van die brieven ingezien. In werkelijkheid verdienen de chauffeurs een basisloon van 300 euro per maand.

Inspectierapporten die in het bezit zijn van EenVandaag wijzen uit dat ook de Inspectie Leefomgeving en Transport Samskip op de korrel heeft. Zo constateert de ILT dat het bedrijf structureel in strijd handelt met de cabotageregels.

EenVandaag sprak met een directeur van een transportbedrijf dat besloten heeft te stoppen met rijden voor de Zweedse meubelgigant. “Wij willen graag eerlijke lonen betalen. Als je kijkt naar de tarieven die IKEA betaalt: dat kan niet volgens de regels van het spel.” 

Samskip laat in een reactie weten de aangifte van FNV niet te kennen en de beschuldigingen te verwerpen. Ook zegt het bedrijf het oneens te zijn met de bevindingen van de Inspectie en daarover in gesprek te zijn.