Clicky


Tichelaar ontkent bevoordelen schoonzus

Tichelaar ontkent bevoordelen schoonzus
25-02-2017 14:08 | Binnenland | auteur ANP

ASSEN - Jacques Tichelaar, commissaris van de Koning in Drenthe, zegt dat het uitvoeren van een ontwerpopdracht door zijn schoonzus Karin Klinkenberg niet in strijd was met de provinciale integriteitsregels. De Volkskrant en Dagblad van het Noorden meldden zaterdag dat hij haar een klus had toegeschoven.

Tichelaar spreekt dat tegen en zegt dat Klinkenberg is aangezocht door een ambtenaar. Pas kort voordat het ontwerp zou worden gepresenteerd, kwam Tichelaar erachter dat zijn schoonzus het werk had uitgevoerd. Omdat het ontwerp toen al ,,voor viervijfde" klaar was, is besloten de opdracht niet meer in te trekken, aldus de commissaris van de Koning.

Achteraf gezien is het niet handig geweest, maar ik heb niks verkeerd gedaan, aldus Tichelaar voor RTV Drenthe. Hij houdt zaterdagmiddag spoedberaad met de fractievoorzitters van Provinciale Staten om zijn kant van het verhaal te belichten.

De opdracht betrof een ontwerp voor een opknapbeurt voor het monumentale Huis Tetrode in Assen. Volgens de uitleg van Tichelaar had aanvankelijk de nieuwe huurder van het pand, Projectenbureau Drenthe, een andere ontwerpster de opdracht gegeven. Toen bleek dat dat niet de taak van de huurder was maar van de eigenaar van het pand (de provincie), is de opdracht ingetrokken. De betreffende ontwerpster is met 3500 euro schadeloos gesteld wegens derving van inkomsten, legde Tichelaar uit.

Het zoeken naar een andere ontwerper is "afgehandeld in ambtelijk mandaat", aldus Tichelaar. Daar rolde Klinkenberg uit. Zij verdiende 3100 euro met de opdracht.