Clicky


ABN AMRO stopt financiering bedrijf Dakota-oliepijpleiding

ABN AMRO stopt financiering bedrijf Dakota-oliepijpleiding
22-02-2017 19:55 | Financieel | auteur ANP

AMSTERDAM - ABN AMRO gaat zich terugtrekken als financier van een van de bedrijven die betrokken zijn bij de aanleg van de omstreden Dakota-oliepijpleiding in de Verenigde Staten. De bank gaat in gesprek met de onderneming en zal daarbij mededelen het bedrijf niet meer te willen financieren, zo bevestigde een woordvoerder woensdag.

De pijpleiding in de Amerikaanse staat North Dakota wordt gebouwd op het grondgebied van een indianenstam. Het gaat om een lening van naar verluidt 45 miljoen dollar, aan Energy Transfer Equity (ETE). Dat is het moederbedrijf van Energy Transfer Partners (ETP), een van de ontwikkelaars van de pijplijn.

ABN AMRO had eerder al aangegeven het bedrijf alleen nog te financieren als er wat betreft de oliepijp een oplossing gevonden zou worden die ook aanvaardbaar is voor de indianen. Inmiddels is gebleken dat hiervan geen sprake is, aldus de zegsman van de bank.

ING is overigens direct betrokken als financier van de pijplijn. Ook die bank heeft inmiddels grote bezwaren tegen het project, maar omdat de bank contractueel gebonden is, kan de lopende lening van in totaal 120 miljoen dollar niet worden stopgezet.