Clicky


TEC group koopt 90 Volvo elektrische hybride bussen

TEC group koopt 90 Volvo elektrische hybride bussen
10-02-2017 18:00 | Nieuw Materieel | auteur Redactie [FE]

Volvo Bus heeft de grootste order tot op heden ontvangen voor complete elektrische bussystemen. De steden Charleroi en Namen zullen in totaal 90 Volvo 7900 elektrische hybride bussen in dienst nemen alsook 12 laadstations. De klant is openbaar vervoerbedrijf TEC group. De laadstations worden geleverd door ABB.

De TEC order omvat 55 bussen voor Charleroi en 35 bussen voor Namen. ABB zal 4 laadstations leveren in Charleroi en 8 in Namen. Installatie en eerste leveringen zijn voorzien vanaf het najaar. Met deze bestelling zal TEC group in totaal 101 Volvo elektrische hybride bussen en 15 ABB laadstations in dienst hebben.

 “Dit verheugt ons ten zeerste! Deze bestelling is een nieuwe mijlpaal in onze elektromobiliteitsvisie en drive en bevestigt het concurrentievermogen van ons aanbod. Wij zien meer en meer dat wereldsteden kiezen voor geëlektrificeerd busverkeer om een oplossing te bieden aan de slechte luchtkwaliteit en het lawaai. De open interface voor het snel laden van bussen en vrachtwagens, OppCharge, wint terrein. Het gebruik door meerdere leveranciers van een open interface vergemakkelijkt de overgang naar elektromobiliteit in wereldsteden,"zegt Håkan Agnevall, Voorzitter Volvo Bus.

TEC Group bestelde eerder 11 Volvo 7900 elektrische hybride bussen met laadstations in Namen; het bussysteem werd operationeel in januari dit jaar. Als de volgende 35 nieuwe bussen in dienst zijn, zal 90 percent van het openbaar vervoer in Namen geëlektrificeerd zijn.

“TEC Group is erg trots om voortrekker te zijn in het milieuvriendelijker maken van zijn vloot; Deze strategische investering zal de levenskwaliteit van deze steden verbeteren en bijdragen aan het behalen van de milieudoelstellingen in Wallonië.

De hybride technologie is het beste compromis tussen de operationele beperkingen en de energie-efficiëntie voor stadsbussen vandaag”, zegt Vincent Peremans, CEO SRWT-TEC group.

Volvo’s elektrische hybrides en ABB’s laadsystemen zijn gebaseerd op een open interface, beter gekend als OppCharge, waarbij de laadstations ook kunnen gebruikt worden door elektrische bussen van andere constructeurs. OppCharge wordt nu geïmplementeerd als gemeenschappelijke interface in meer dan 12 landen.

De Volvo 7900 elektrische hybrides rijden stil en emissievrij op elektriciteit voor meer dan 70% van de route. Het opladen neemt slechts 3 tot 4 minuten tijd in beslag. Het energieverbruik ligt 60 percent lager dan een gewone dieselbus. Volvo Bus heeft reeds elektrische hybrides in dienst in steden als Göteborg, Stockholm, Hamburg, Luxemburg, Namen en Curitiba.

De Volvo 7900 elektrische hybride

Rijdt tot 70 % van de route op elektriciteit.
Rijdt stil en emissievrij op elektriciteit.
Heeft een 60 % lager energieverbruik dan een conventionele dieselbus.

Heeft een 75–90 % lagere uitstoot van koolstofdioxide* vergeleken met een conventionele dieselbus, afhankelijk van de gebruikte brandstof.
Is uitgerust met een elektromotor, accu’s en een dieselmotor.
Is uitgerust met accu’s die in slechts enkele minuten worden geladen bij de eindstations.

* Geschatte waarde bij een bustraject van 10 km, vergeleken  met een Euro 6 dieselbus.

OppCharge (Opportunity Charging) station

Open interface  tussen laadstation en voertuigen, gebaseerd op de voertuigindustrie CCS-norm
Laadvermogen van 150 kW, 300 kW of 450 kW
De pantograaf, bevestigd aan de pyloon, biedt een kostefficiënte oplossing met gering extra gewicht op het dak van de bus.
Conductief laden via stroomrails, met communicatie tussen bus en laadstation via Wi-Fi

Foto's

  • DJMiddelkoop
  • OTT Liquid Solutions
  • OTT Liquid Solutions
  • OTT Liquid Solutions