Clicky


Rechter wijst kort geding tegen AB Transport Group af

Rechter wijst kort geding tegen AB Transport Group af
25-01-2017 15:41 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie [FE]

LEEUWARDEN - De rechtbank Noord-Nederland heeft vandaag, woensdag 25 januari, het kort geding dat de OR van AB Transport Group had aangespannen tegen de invoering van de vierdaagse werkweek afgewezen. Volgens de rechter is er geen spoedeisend belang voor een uitspraak in een kort geding. Wanneer de OR toch een verbod tot de invoering van deze vierdaagse werkweek wil zal dat via een bodemprocedure moeten gebeuren, aldus de rechter.

Volgens de OR zijn zij tijdens het traject van de invoering van de vierdaagse werkweek niet betrokken bij het besluit. AB Transport Group ontkende dit stellig tijdens de zitting vandaag in Leeuwarden: "De OR heeft als voorwaarde voor instemming met het vierdagensysteem gesteld dat zij zouden instemmen wanneer FNV en CNV zouden instemmen. Tijdens een gesprek op 4 november 2016 hebben FNV en CNV hun akkoord gegeven omdat volgens FNV en CNV door de invoering van het vierdagensysteem binnen de kaders van de cao zou worden gebleven."

"AB Transport Group heeft vervolgens op 29 november de roosters aan de OR voorgelegd en om instemming gevraagd. De OR heeft hierop niet meer gereageerd. AB Transport Group leidde hieruit af dat de OR geen bezwaar had tegen de invoering daarvan."

Volgens de OR zijn zij nooit, al dan niet voorwaardelijk, akkoord gegaan met invoering van het vierdagensysteem. Ook de instemming van de vakbonden is er volgens hen niet: "Dit kan ook niet omdat vaststaat dat met de invoering van de vierdaagse werkweek artikel 34 van de cao Beroepsgoederenvervoer wordt overtreden (13 vrije weekenden per 26 weken)."

De kantonrechter gaat er vanuit dat de OR niet haar instemming heeft gegeven voor de invoering van de vierdaagse werkweek. De kantonrechter komt dan ook tot het voorlopig oordeel dat er sprake is van een nietig besluit maar de rechter ziet onvoldoende spoedeisend belang om de eis van de OR, het verbieden van de vierdaagse werkweek, te vorderen.

De kantonrechter vindt dat AB er zelf zorg voor dient te dragen dat er geen sprake zal zijn van het werken op te veel zaterdagen waardoor de cao wordt overtreden.

De OR van AB Transport Group is veroordeeld tot het betalen van de proceskosten van AB Transport Group. Voorlopig vastgesteld op 600 euro.

Adriaan Vis, directeur van AB Transport Group reageert woensdagmiddag op de uitspraak: “Als de vordering van de ondernemingsraad was toegewezen, dan zouden vooral de chauffeurs de verliezers zijn geweest. Ik ben dan ook blij met de uitspraak, maar betreur de door de ondernemingsraad gekozen weg. De uitspraak is fair en onderstreept dat het collectieve belang van onze chauffeurs prevaleert boven een klein aantal individuele belangen.”

AB Transport Group heeft voor een vierdagensysteem gekozen om te kunnen blijven voldoen aan de wet- en regelgeving omtrent arbeids- en rusttijden en cao, maar ook om te kunnen blijven voldoen aan de wensen van de klanten. “Daarbij is nadrukkelijk bekeken hoe wij voor onze chauffeurs de verdiencapaciteit konden maximaliseren. Een groot aantal chauffeurs van AB Texel Feed Transport werkt al jarenlang tot volle tevredenheid in het vierdagensysteem”, aldus Adriaan Vis.

Gelet op het oordeel van de rechter heeft AB Transport Group vertrouwen in de bodemprocedure, maar is bereid opnieuw met de ondernemingsraad en vakbonden om de tafel te gaan zitten. "Uiteindelijk willen wij het beste voor onze chauffeurs en zij zijn niet gediend met onrust en onduidelijkheid", aldus Adriaan Vis.