Clicky


Schipper die op stuw bij Grave botste had niet gedronken

Schipper die op stuw bij Grave botste had niet gedronken
16-01-2017 16:08 | Aanvaringen | auteur Redactie [FE]

GRAVE - De Slowaakse schipper die op donderdagavond 29 december met zijn boot tegen de stuw in Grave botste had niet gedronken. De politie heeft dat maandag bekendgemaakt over de uitkomst van bloedonderzoek. Het onderzoek naar de oorzaak van de aanvaring gaat nog door, aldus een woordvoerder.

Het schip geladen met benzeen botste die avond in dichte mist op de stuw waardoor vijf schuiven zwaar beschadigd raakten en de waterstand in de Maas tussen Grave en Sambeek bijna 3 meter zakte. De schipper werd na het ongeluk aangehouden maar snel weer vrijgelaten.

Als gevolg van de aanvaring is het scheepvaartverkeer op de Maas tussen Sambeek en Grave sindsdien gestremd. De schade voor het bedrijfsleven wordt geschat op 2,5 miljoen euro per week. Rijkswaterstaat werkt sinds vorige week aan een tijdelijke oplossing. Er wordt een tijdelijke dam gebouwd bij de stuw. De aanleg duurt naar verwachting twee weken. Tijdens de bouw laat Rijkswaterstaat het waterpeil geleidelijk stijgen om scheepvaartverkeer weer mogelijk te maken. Het definitieve herstel van de stuw gaat een half jaar duren.

De stuw Grave dateert van 1928. Per jaar passeren er naar schatting 9000 schepen.