Clicky


CDA wil kiesdrempel van drie zetels

CDA wil kiesdrempel van drie zetels
14-01-2017 15:06 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

BARNEVELD - Het CDA wil dat er een kiesdrempel komt van drie zetels bij Tweede Kamerverkiezingen. Het CDA-congres heeft dat zaterdag in Barneveld besloten. Het nam een amendement op het verkiezingsprogramma aan. In dat programma was sprake van een kiesdrempel van twee zetels.

Op dit moment volstaat één zetel voor een partij om in de Kamer te worden gekozen. Een hogere kiesdrempel zou moeten leiden tot minder politieke versnippering. De buurlanden Duitsland en België kennen al een kiesdrempel.

Het CDA-congres zette een streep door de passage in het verkiezingsprogramma dat er een suikerbelasting moet komen. Volgens dat programma zou zo'n belasting nodig zijn om bijvoorbeeld het drinken van frisdranken die veel suiker bevatten te ontmoedigen. Het congres vond de maatregel te ver gaan. Er werd een amendement aangenomen om de suikerbelasting te schrappen. In plaats daarvan zou er betere voorlichting moeten komen. Ook zouden afspraken met voedingsproducenten en binnen de EU moeten leiden tot een gezondere voedingsproductie.