Clicky


Minder vertragingen op HSL-Zuid

Minder vertragingen op HSL-Zuid
13-12-2016 12:15 | Algemeen | auteur ANP

DEN HAAG - De laatste maanden zijn de vertragingen op de hogesnelheidslijn (HSL-Zuid) afgenomen. Dat heeft staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur) dinsdag aan de Tweede Kamer laten weten.

De reis van de IC Direct tussen Amsterdam, Rotterdam en Breda over de HSL-Zuid kende in januari nog een uitval van gemiddeld 14 procent, maar schommelt de afgelopen maanden tussen 5 en 8 procent. "Het gaat de goede kant op, maar er is nog ruimte voor verbetering'', aldus Dijksma.

Uit een onderzoek komt naar voren dat een uitvalpercentage tussen de 5 en 7 procent realistisch is. De staatssecretaris vindt dat echter ,,geen bevredigende eindsituatie'' en wil daaronder komen. Daarvoor nemen NS en ProRail een reeks van maatregelen.

Een even grote betrouwbaarheid als de gewone intercity is op de HSL-Zuid volgens de onderzoekers niet haalbaar. Dat komt onder meer omdat de HSL een complexe spoorlijn is. Op de HSL is onder meer een ander beveiligingssysteem en wordt er een ander voltage gebruikt dan op het reguliere spoor.

Verder worden de prestaties van de NS volgend jaar op een nieuwe manier gemeten. Zo gaat de staatssecretaris de NS ook afrekenen op de kans dat de reiziger kan zitten in de spits. Voorheen werden zowel zit- als staplaatsen meegeteld.

De NS streeft er in 2017 naar om reizigers in de tweede klasse van intercity's in de spits op werkdagen altijd een zitplaats aan te bieden mits de reis langer is dan vijftien minuten. Voor reizen korter dan een kwartier en voor reizen in sprinters geldt dit streven niet.