Clicky


Douanier wilde 25 mille 'voor gezin'

Douanier wilde 25 mille 'voor gezin'
05-12-2016 13:17 | Algemeen | auteur ANP

ROTTERDAM - De corrupte douanier Gerrit G. (56) heeft in augustus informatie verstrekt aan het Colombiaanse drugskartel in de hoop 25.000 euro te krijgen voor het onderhouden van zijn gezin. Hij zou dat hebben gedaan vanwege geldgebrek; hij zou geen medicijnen en speciaal voedsel hebben kunnen kopen voor zijn ernstig zieke vrouw.

Dat vertelde de douanier, tegen wie vorige week zestien jaar gevangenisstraf is geëist, maandag aan de rechtbank in Rotterdam. Hij zei onder grote druk te zijn gezet. "Ik zat in de shit, was alleen maar met mijn vrouw bezig'', aldus de verdachte.

De man werd dit weekeinde opnieuw vastgezet wegens overtreding van de voorwaarden voor de schorsing van voorlopige hechtenis. De douanier, woonachtig in Kwintsheul, sprak voor het eerst over zijn omstandigheden. Hij zei onder meer dat hij de beloofde 25.000 euro nooit heeft gekregen. Eerder in het proces beriep hij zich op zijn zwijgrecht.

De douanier hoopt dat hij opnieuw op vrije voeten wordt gesteld, zodat hij volgende week de as van zijn overleden echtgenote kan verstrooien, zo hield hij de rechtbank voor. De rechtbank beslist later op de maandag over dat verzoek.

De verdachte werd opnieuw vastgezet nadat zaterdag via de NOS gesprekken uitlekten die hij heeft gevoerd met een vertegenwoordiger van het Colombiaans kartel, een zekere Paul. Volgens het Openbaar Ministerie heeft de verdachte in die heimelijk opgenomen gesprekken informatie verstrekt over de werkwijze van de douane, logistieke processen en manier van werken met containers die langer in het douanegebied staan. Daardoor heeft hij zich opnieuw schuldig gemaakt aan strafbare feiten, vindt het OM. De man is volgens het OM nog steeds in dienst van de douane.

Foto's

  • J.Roeland
    KLG EUROPE