Clicky


240 minuten brandvertraging in nieuw distributiecentrum Nabuurs

240 minuten brandvertraging in nieuw distributiecentrum Nabuurs
24-11-2016 11:57 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie [FE]

OOSTERHOUT - In Nederland is sprake van een explosieve groei van XXL-distributiecentra (> 40.000 m2). Dit blijkt uit recent onderzoek van Buck Consultants International uit Nijmegen. De groei komt voort uit de verschuiving van winkelen in fysieke shops naar aankopen doen in webshops. Hierdoor is doorgaans een grotere opslag nodig.

Op bedrijventerrein Park15 nabij Oosterhout bouwt Giesbers Ontwikkelen en Bouwen uit Wijchen momenteel een distributiecentrum van 62.000 m2 voor de opslag door Nabuurs van levensmiddelen van onder andere Heinz, Nutricia en Mars. FM Global uit Amsterdam, de verzekeraar van Mars, stelt strikte eisen aan op gebied van brandveiligheid. Zo moest de hal worden opgedeeld in twee brandcompartimenten met een brandscheiding van 240 minuten.

"De voorraad van Mars wordt verdeeld over de twee ruimtes. Als er in het ene gedeelte brand uitbreekt, is in elk geval de veiligheid van de goederen in het andere compartiment gewaarborgd", weet Stefan Verberk, senior werkvoorbereider bij Giesbers Ontwikkelen en Bouwen.

"Om aan de hoge eis van brandwerendheid te voldoen, hebben we gekozen voor Hebel cellenbeton van Xella. Dit materiaal is onbrandbaar en verspreidt ook geen rook of giftige gassen in geval van brand. Op verzoek van FM Global is een dubbele brandwand van Hebel cellenbeton (2 x 150 millimeter dik) gebouwd met elk een eigen staalconstructie."

Foto's

  • Martens en Van Oord
  • Martens en Van Oord
  • Martens en Van Oord